Newsy10 produktów, które w przyszłości znikną z naszego menu. Wszystko przez globalne ocieplenie

10 produktów, które w przyszłości znikną z naszego menu. Wszystko przez globalne ocieplenie

10 produktów, które w przyszłości znikną z naszego menu. Wszystko przez globalne ocieplenie
Ewa
12.10.2020 12:02

Gdy temperatura wzrasta, a ekstremalne warunki pogodowe stają się nową rzeczywistością, rolnicy i badacze martwią się o przyszłość popularnej żywności. Ograniczona dostępność sprawi, że będą mogli pozwolić sobie na nią tylko nieliczni.

#1 Czekolada

Ulubiona słodka przekąska milionów ludzi. Bardzo dostępna, w różnych formach. Jednak może jej kiedyś zabraknąć. Chociaż samym kakaowcom nie zagraża wysoka temperatura, to do swojego wzrostu potrzebują dużej wilgotności i wody. Eksperci jednak stawiają na to, że zagrozi im susza. Kiedy średnia temperatura na ziemi wzrośnie o 2 stopnie (przewiduje się, że nastąpi to około 2050 r.) kakaowce przestaną rosnąć.

Obraz

#2 Miód

Badania wykazały, że rosnący poziom CO2 zmniejsza zawartość białka w pyłku, głównym źródle pożywienia pszczół. W najgorszym przypadku problem ten może doprowadzić do ich śmierci, ponieważ nie będą one miały wystarczającej ilości pożywienia.

Obraz

#3 Ryż

Uprawy ryżu są również zagrożone spadkiem o 20-40%. Ale jest jeszcze jeden kluczowy problem, z którym ludzie mogą się zmierzyć. Naukowcy opublikowali artykuł, z którego wynika, że wzrost stężenia CO2 może spowodować, że ryż straci sporą część swoich wartości i stanie się mniej pożywny. W krajach, gdzie ryż stanowi podstawę diety stworzy to ogromny problem związany z głodem i niedożywieniem.

Obraz

#4 Sady

Jabłka, wiśnie i brzoskwinie to symbole lata. Raport sporządzony przez Uniwersytet w Melbourne pokazuje, że zimy mogą stać się zbyt łagodne dla produkcji jabłek. Z drugiej strony, ekstremalne upały mogą być zbyt poważne dla drzew w innych miesiącach. W rezultacie sadownicy mogą spodziewać się niedoboru ilości i spadku jakości owoców.

Obraz

#5 Syrop klonowy

Zmiany klimatyczne mają negatywny wpływ na drzewa klonowe, których sok jest używany do produkcji syropu klonowego. Specjaliści twierdzą, że zimą drzewa nie będą miały wystarczającej ilości śniegu, co doprowadzi do zamierania korzeni i ograniczenia wzrostu pędów. Szacuje się również, że odpowiednie siedlisko dla tych drzew znacznie się zmniejszy w ciągu następnych 80 lat.

Obraz

#6 Kawa

Około 50% globalnego obszaru nadającego się do produkcji kawy jest zagrożone wycięciem do 2050 r. Ludzie będą musieli stawić czoła problemom, takim jak rosnące ceny, negatywny wpływ na smak i aromat oraz niedobory dostaw.

Obraz

#7 Pszenica

Według badania przeprowadzonego przez Kansas State University, jesteśmy narażeni na utratę co najmniej 1/4 naszej światowej produkcji pszenicy. Europejskie odmiany są bardzo wrażliwe na susze, w każdej fazie ich rozwoju.

Obraz

#8 Piwo

Upały i susze mogą prowadzić do 3-17% utraty plonów jęczmienia i chmielu, w zależności od surowości warunków. Spadki podaży i produkcji mogą prowadzić do znacznego wzrostu cen (na przykład + 193% w Irlandii).

#9 Fistaszki

Rośliny z których pozyskiwane są orzeszki wymagają szczególnej uwagi i są uważane za bardzo wybredne. Potrzebują co najmniej 5 miesięcy stałej, ciepłej pogody i minimum 40 cm deszczu. Dlatego też znajdują się na liście produktów, którym możemy być gotowi, żeby powiedzieć „Do widzenia!”

Obraz

#10 Herbata

Kto nie lubi odpoczywać przy filiżance herbaty po długim, pracowitym dniu? Wydaje się, że w najbliższej przyszłości będziemy musieli poszukać innych metod na relaks. Specjaliści potwierdzają, że zmiana klimatu będzie miała duży wpływ na sektor herbaty, jeśli nie zostaną podjęte żadne środki zapobiegawcze. Zwiększona podatność na owady i gorszej jakości liście- to tylko kilka problemów, z którymi boryka się przemysł.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także