5 sposobów na niemarnowanie jedzenia. Nie wyrzucaj poświątecznych resztek

Zdarza się, że po świętach nasza lodówka pęka w szwach. Marnowanie jedzenia to coś, czego bardzo nie lubimy, więc mamy dla Ciebie wskazówki, jak tego nie robić 😉

#1 Mrożenie
To najlepszy sposób przechowywania żywności.
Możesz zamrozić pierogi, uszka, krokiety i nawet makowiec. Zapakuj wszystko w szczelne torebki strunowe i włóż do zamrażarki.
Pierogi i uszka najlepiej wcześniej „podmrozić” na tacce, ułożone obok siebie, żeby nie skleiły się w opakowaniu.





#2 Wekowanie
Idealny sposób na przechowywania zupy. Zagotuj barszcz, wlej do wyparzonego i czystego słoika.
Gotuj przez 30 minut w garnku z gorącą wodą (musi sięgać do 3/4 wysokości słoika i nie zalewać jego nakrętki).
Tak zawekowaną zupę możesz przechowywać w lodówce do miesiąca.



#3 Przerabianie
Jeśli masz już dość niektórych potraw- przerób je na coś nowego. Resztki mięs sprawdzą się idealnie w zapiekance makaronowej. Dorzuć warzywa, makaron i zalej sosem. Zapiecz z serem i gotowe!
Z resztek ciasta przygotuj bajaderki, wędliny możesz przerobić na pastę kanapkową lub przygotować tosty dla całej rodziny.



#4 Pierniczki zamknij w pojemniku z jabłkiem


Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkich pierniczków- przełóż je do pojemnika z kawałkiem jabłka. Dzięki temu dłużej zostaną miękkie i apetyczne.



#5 Podziel się
Nie tylko ze swoimi bliskim. W wielu miastach stanęły lodówki społeczne, do których możesz odłożyć jedzenie, którego już nie jesteś w stanie zjeść.
Wiele noclegowni również chętnie przyjmie posiłki dla bezdomnych.
Ciebie to nic nie kosztuje, jedzenie się nie zmarnuje, a ktoś dostanie szanse na dobry posiłek. Czasami jedną na wiele dni.

Komentarze