Jak przyrządzić kalafior bez bułki tartej? Ukochane warzywo w lekkim wydaniu

Kalafior najczęściej na nasze stoły stawia w towarzystwie bułki tartej Okazuje się, że równie dobrze może smakować bez tego składnika. Jak przyrządzić kalafior bez bułki tartej? Okazuje się, że możesz zastąpić ją miedzy innymi migdałami.

Kalafior spożywany jest zarówno w daniach obiadowych, jak i jako smaczna przekąska. Warzywo to jest bogate w błonnik i składniki mineralne. W związku z tym nie tylko wspiera funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, ale również wzmacnia naszą odporność.

Kalafior bez bułki tartej

Kalafior z łatwością można przyrządzić bez bułki tartej. Poniżej przedstawiamy kilka prostych sposobów:

  • Kalafior pieczony
Kalafior bez bułki tartej

pixabay.com

Jest to szybki sposób na przygotowanie kalafiora bez użycia bułki tartej. Wystarczą jedynie 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku.

Kalafior umyj oraz wysusz papierowym ręcznikiem. Następnie zawiń go w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego na 190 st. C piekarnika. Kalafior należy piec około 25 – 30 minut.

Po tym czasie zdejmij folię z warzywa. Kalafior należy posmarować olejem, a następnie posypać solą i pieprzem. Warzywo trzeba piec jeszcze 60 minut. Tak przygotowany kalafior sprawdzi się idealnie jako zdrowa przekąską lub dodatek do dań.

  • Ugotowany kalafior

pixabay.com

Ugotowany kalafior jest zdrowy i smaczny. Na początku umyj warzywo, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Kalafior gotuj w osolonej wodzie około 10 – 15 minut, do momentu aż będzie miękki.

Tak przygotowane warzywo polecamy polać swoim ulubionym sosem. W zależności od upodobań może to być sos czosnkowy, serowy, czy ziołowy. Kalafior możesz również posypać lekko zarumienionymi na patelni migdałami. W ten sposób nadasz swojemu daniu delikatnej, orzechowej nuty.

  • Surowy kalafior
Kalafior bez bułki tartej

pixabay.com

Kalafior można spożywać na surowo. Spożywając to warzywo w takiej postaci, dostarczamy naszemu organizmowi wielu cennych witamin oraz minerałów. Surowy kalafior rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Stanowi świetną przekąskę. Pamiętajmy o tym, aby przed jedzeniem warzywa, dokładnie go umyć!

Kalafior to warzywo, które można jeść w każdej postaci. Nie zawsze potrzebujemy do tego bułki tartej. Już dzisiaj wypróbuj jeden z naszych pomysłów i ciesz się pyszną, zdrową oraz szybką przekąską!

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×