PoradyTa metoda pozwoli ci przygotować najlepsze dania z grilla. Ich smak będzie jeszcze lepszy

Ta metoda pozwoli ci przygotować najlepsze dania z grilla. Ich smak będzie jeszcze lepszy

Kamień solny - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Baum Grillin'z
Kamień solny - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Baum Grillin'z
30.04.2023 20:30, aktualizacja: 26.09.2023 14:02

Wielkie grillowanie już się rozpoczęło! Na wielu działkach i w ogrodach można poczuć zapach przygotowywanych dań. A co zrobić, by potrawy z rusztu były jeszcze lepsze w smaku? Pomocny może tu okazać się kamień solny, który świetnie sprawdzi się podczas grillowania. Dlaczego warto go użyć i jak grillować na takim kamieniu?

Nie ulega wątpliwości, że grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania weekendu w Polsce. Za oficjalny początek uznaje się tu długi weekend majowy. Sezon grillowy trwa do ostatnich ciepłych dni roku. Warto więc poznać innowacyjne metody przygotowywania potraw na ruszcie.

Kamień solny - co to takiego?

Zanim dowiesz się, jak grillować na kamieniu solnym, dobrze jest wyjaśnić, czym jest kamień solny. To nic innego, jak kamień, deska lub płyta solna o prostokątnym kształcie. Ten blok krystalicznej soli, dzięki swoim właściwościom, jest bardzo często wykorzystywany do grillowania.

Co ważne, kamień solny potrafi również schładzać potrawy, dzięki czemu grillowanie będzie miłe i przyjemne. A jest to możliwe dzięki temu, że kamień jest w stanie przez długi czas utrzymać pożądaną temperaturę. Dotyczy to ogrzewania, jak i schładzania.

Grillowanie na kamieniu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube woltarius
Grillowanie na kamieniu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube woltarius

Wystarczy, że rozgrzejesz taki blok solny w piekarniku lub nad ogniem, przez co pozostanie on gorący przez naprawdę długi czas. Podobnie wygląda sytuacja, gdy zechcesz go schłodzić - będzie taki przez długi czas i nie dopuści, by potrawy serwowane na zimno stały się ciepłe.

Jakie właściwości ma kamień solny?

Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości kamienia solnego, to z pewnością najważniejszy będzie fakt utrzymania pożądanej temperatury. Ale to nie wszystko, bo jest jeszcze więcej właściwości i zastosowań tego produktu.

Najważniejsze właściwości kamienia solnego to:

        
  • minimalizuje ryzyko przypalenia jedzenia;
  • pozwala grillować potrawy w całkowicie naturalny sposób;
  • zapobiega stygnięciu potraw i konieczności ponownego podgrzewania;
  • mięso nie wymaga solenia;
  • płyta solna ma właściwości antybakteryjne;
  • kamień jest uniwersalny.

Grillowanie z wykorzystaniem kamienia solnego - jak go użyć?

Kamień solny może świetnie sprawdzić się do przygotowania ulubionych posiłków z grilla. Jak wykorzystać blok solny do grillowania? To bardzo proste! Są dwie metody jego wykorzystania.

  1. Kamień solny rozgrzany w piekarniku - wystarczy, że rozgrzejesz go wcześniej w piekarniku i następnie ustawisz na drewnianej desce na stole; ułóż na nim wszystkie produkty do grillowania. Pamiętaj, że temperatura jest oddawana przez około 30 minut, więc w ten sposób możesz upiec jedną partię produktów; przed kolejną partią, trzeba będzie ponownie rozgrzać kamień.
  2. Kamień solny położony bezpośrednio na grillu - możesz go umieścić bezpośrednio w palenisku grilla i następnie umieścić na nim grillowane potrawy; taki kamień zapobiega przypaleniu, a sól poprawia smak potraw; zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz, gdy zdecydujesz się użyć pokrywki - wówczas dania upieką się równomiernie.

Na weekendowe grillowanie, świetnym uzupełnieniem będzie sałatka z kurczakiem. Przepis znajdziesz poniżej:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także