NewsyNaukowcy potwierdzają: to udowodnione, że kanapki zrobione przez kogoś smakują lepiej

Naukowcy potwierdzają: to udowodnione, że kanapki zrobione przez kogoś smakują lepiej

Naukowcy potwierdzają: to udowodnione, że kanapki zrobione przez kogoś smakują lepiej
Ewa
18.03.2021 17:25

Kanapka z serem wydaje się być banalnie prostą rzeczą. Jednak przygotowana przez kogoś innego smakuje o niebo lepiej. Nauka ma na to wyjaśnienie!

Naukowcy mają wyjaśnienie

Spędzasz czas kuchni, pieczołowicie smarujesz kromkę chleba masłem, układasz dodatki. Niby wszystko wygląda tak samo, układ taki sam, ale kanapka przygotowana przez kogoś innego smakuje lepiej.

Nie jesteś w tym sam. Ba! To zjawisko jest popularne, więc nic dziwnego, że naukowcy szukali wyjaśnienia.

Naukowcy z Carnegie Mellon University uważają, że odpowiedź leży w tym, że przedłużona ekspozycja na bodziec (kanapkę) zmniejsza reakcje fizjologiczne i behawioralne (chęć jej spożycia).
Mówiąc prościej: obserwowanie, jak kanapka powstaje sprawia, że ​​wydaje się ona mniej nowatorska, a tym samym mniej pożądana.
Podobne zjawisko działa przy wielokrotnym wystawianiu na ten sam pokarm: piąty kęs czekolady jest mniej pożądany niż pierwszy.

Obraz

Przeprowadzono nawet serię doświadczeń

W serii pięciu eksperymentów badacze CMU wykazali, że im częściej ludzie wyobrażają sobie jedzenie, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zjedzą je później.
Ponadto ludzie, którzy wielokrotnie wyobrażali sobie, że zjedzą określony pokarm, jedli go mniej niż ludzie, którzy wielokrotnie wyobrażali sobie jedzenie innego jedzenia niż dostali.
Według badań jedli mniej, ponieważ czuli się mniej głodni, a nie dlatego, że uważali, że jedzenie jest mniej apetyczne.

W skrócie: osoby, które same przygotowują sobie posiłki zjedzą mniej niż osoby, które dostały gotowe jedzenie.
Podczas przygotowywania kanapki mózg już podświadomie ją "konsumuje", więc ostatecznie nie jest taka atrakcyjna.

Obraz
To kogo poprosisz o kanapkę?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także