Ewa Wachowicz dodaje go do kapusty z grochem. Poprawia tym nie tylko smak, ale też niweluje gastryczne problemy

Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a przed gospodyniami rodzinnych zjazdów czeka coroczne, niezwykle trudne zadanie: zapełnienie stołu dwunastoma potrawami. Jeśli i ty stoisz przed tym wyzwaniem, przydadzą ci się sprawdzone przepisy. Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz będzie na tę uroczystość w sam raz. 

Ewa Wachowicz nie zostawia nas w potrzebie. A taką jest przyrządzenie dwunastu dań wigilijnych. Cóż, nawet jeśli nie jesteś z tych, które za wszelką cenę trzymają się tej tradycyjnej liczby, to jedno jest pewne: dobra kapusta z grochem na świątecznym stole, to doskonały pomysł.

Kiedyś te danie serwowano głównie w Wielkopolsce, gdzie do dziś jest nazywany ciupką z grochem. Mimo niskiej kaloryczności kapusta z grochem jest dość ciężkostrawna, co nie umyka uwadze Ewy Wachowicz. Prawdopodobnie to dlatego w swoim przepisie na ten posiłek zawarła kminek.

Kapusta z grochem – Pyszności; foto: Canva

Ta przyprawa nie tylko doskonale poprawia smak. Ma jeszcze jedną funkcję. Jak mało co innego pomaga w usunięciu gazów z jelit. Ułatwia również produkcję żółci, dzięki czemu świetnie wspiera trawienie tłuszczów.

Gotowa na przepis Ewy Wachowicz na wigilijną kapustę z grochem? Oto on.

Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 gramów grochu łuskanego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Kapusta z grochem – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Groch łuskany namocz przez 1-2 godziny. Następnie przełóż go na sito i przelej chłodną wodą. Umieść w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości.

Odciśniętą kapustę drobno pokrój i wrzuć do drugiego garnka. Dodaj ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Podlej wodą i również gotuj do miękkości.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

Teraz do kapusty dodaj odcedzony groch i podsmażoną cebulę.

Z mąki i masła zrób zasmażkę. Podlej ją odrobiną wody z kapusty, wymieszaj i wlej do garnka ze wszystkimi składnikami. Gotuj pod przykryciem kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×