PrzepisKarkówka w coli i ketchupie. Przepis na karkówkę w pysznej i prostej marynacie

Karkówka w coli i ketchupie. Przepis na karkówkę w pysznej i prostej marynacie

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności
Ewa
30.10.2022 16:01, aktualizacja: 13.10.2023 10:41

Soczysta i aromatyczna karkówka w coli i ketchupie to pomysł na prosty obiad dla całej rodziny. Miękkie mięso po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach.

Marynata do karkówki

Sekretem rozpływającej się w ustach karkówki jest odpowiednia marynata. To ona zmiękcza mięso i nadaje mu wyjątkową kruchość i smak. Dziś postawiliśmy na połączenie dość nietypowe: w skład naszej marynaty wchodzi m.in. cola, ketchup i musztarda. W rezultacie powstaje gęsty, kremowy sos o słodko-ostrym smaku. W tej samej marynacie możesz przygotować również żeberka- będą smakowały równie dobrze.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Karkówka w coli

Składniki:

               
  • 3 cebula
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • sól/pieprz
  • 1 szkl. ketchupu
  • 1/2 szkl. musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka cząbru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 liści laurowych
  • 5-6 szt. ziela angielskiego
  • 200 ml coli

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę pokrojoną w pióra.  Gdy zbrązowieje dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż całość.

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności

Plastry karkówki dopraw z obu stron pieprzem oraz solą. Obsmaż mięso na patelni. Dzięki temu pory mięsa zamkną się, nie będzie ono traciło wody i w rezultacie pozostanie soczyste.

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności

Przesmażoną cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ketchup, musztardę oraz przyprawy: suszony czosnek, suszony majeranek, tymianek, cząber, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość colą i wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż obsmażone kawałki mięsa tak, aby w całości się zanurzyły. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę.

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności

Po tym czasie nasza karkówka jest już gotowa. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki i podaj swojej rodzinie. W roli dodatku sprawdzą się ziemniaki, kluski, ryż czy też kasza. Postaw na to, co lubisz najbardziej.

Smacznego!

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także