Kategorie Porady

Przepis na idealną karmelizowaną cebulę. Możesz ją przechowywać do 3 miesięcy

Mam ogromną słabość do karmelizowanej cebuli, dlatego dziś przychodzę z przepisem, dzięki któremu przygotujesz ją bez większego problemu.

To naprawdę bardzo prosty przepis, a efekt jest wart każdej sekundy spędzonej przy patelni. Zresztą zaraz się sama o tym przekonasz ?

Potrzebne produkty:

  • 4 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 szkl. czerwonego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego (a najlepiej kremu balsamicznego)
  • łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przepis na idealną karmelizowaną cebulę. Możesz ją przechowywać do 3 miesięcySposób przygotowania:

  1. Obierz i potnij cebulę w paski (tzw. pióra).
  2. Ustaw patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
  3. Po chwili dodaj kawałki cebuli.
  4. Smaż cebulę ok. 10 minut, aż do momentu zeszklenia.
  5. Następnie dodaj 1/4 szkl. wina. Dokładnie wymieszaj i poczekaj do chwili, aż nadmiar płynu wyparuje.
  6. Dodaj ocet balsamiczny i miód, zmniejsz ogień i smaż, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut.
  7. Nie zapomnij również o przyprawieniu cebuli solą i pieprzem. Tu powinnaś kierować się osobistymi upodobaniami.
  8. Jeśli nie zamierzasz wykorzystać karmelizowanej cebuli od razu, poczekaj aż ostygnie i przełóż ją do pojemnika. W lodówce możesz przechowywać ją do tygodnia, zaś w zamrażarce do 3 miesięcy.
Przepis na idealną karmelizowaną cebulę. Możesz ją przechowywać do 3 miesięcy
www.thekitchn.com

Daj znać jak spodobał Ci się ten przepis ?

230407