PrzepisWlej do kawy zamiast mleka. Będzie pyszna i jeszcze bardziej delikatna

Wlej do kawy zamiast mleka. Będzie pyszna i jeszcze bardziej delikatna

Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva
14.11.2022 17:49, aktualizacja: 26.09.2023 12:35

Opisywaliśmy już TikTokową modę na kawę z cytryną. W odmętach Internetu można znaleźć również fanów kawy z tonikiem albo z solą. Jednak tak szalonego przepisu, jak poniższy jeszcze nie widzieliśmy. Kawa bez mleka nie smakowała jeszcze tak dobrze.

Wietnam od wielu lat jest absolutnym gigantem w kategorii producentów kawy. Chociaż jest mu nadal daleko do Brazylii, która odpowiada za 1/3 światowej produkcji ziaren kakaowca, Wietnam ma wśród znawców kawy swoją niezachwianą renomę. Jest tak przede wszystkim za sprawą wytwarzania Robusty, odmiany kawy o mocnym smaku i dużej zawartości kofeiny.

Do Wietnamu kawę sprowadzili Francuzi, i to oni są też wynalazcami zaparzacza phin, który stał się nieodłączną częścią kawowej ceremonii w Wietnamie. To za jego pomocą przyrządza się kawę ca phe trung, o którą to właśnie w tym artykule się rozchodzi. A właściwie to o szalony dodatek płynący w tym napoju.

Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva

Kawa bez mleka, za to z...

Tradycyjną wietnamską kawę ca phe trung przygotowuje się z... koglem-moglem. Czyż ten pomysł nie jest strzałem w dziesiątkę dla tych z nas, którzy tęsknią za tym pysznym deserem z dzieciństwa? Jesteśmy jednocześnie już dorośli, pijemy kawę. Czemu by nie połączyć tego w całość?

Co prawda Wietnamczycy zwykle stosują do ca phe trung mleko skondensowane, jednak dla tych, którzy są od zawsze w drużynie ,,jak kawa, to tylko kawa bez mleka", przygotowaliśmy przepis z użyciem śmietanki.

Kawa ce phe trung

Składniki:

      
  • dwie płaskie łyżki zmielonej kawy
  • trzy jajka
  • słodka śmietanka 12% do kawy
  • cukier
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tradycyjnej kawy wietnamskiej będziesz potrzebowała zaparzacza phin. Być może sprawisz go sobie, dopiero gdy poznasz uroki tej kawy - dlatego na pierwszy raz możesz spokojnie użyć zwykłego drippera do kawy.

Dripper nałóż na szklankę. Wsyp do niego zmieloną kawę i zalej odrobiną letniej wody. Odczekaj 20 sekund i zalej kawę wrzątkiem. Przykryj dripper talerzykiem. Kolejne 5 minut kawa powinna skapywać do szklanki.

Jajka sparz i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i w miarę miksowania dolewaj śmietanki. Kiedy twój kogel-mogel będzie już puszysty, a kawa z drippera znajdzie się w szklance, możesz połączyć te składniki. Wlewaj ubite żółtka ostrożnie, tak, by zatrzymały się na górze kawy.

A może jesteś fanką herbaty? Sprawdź te pomysły na zimowe herbaty z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także