PrzepisNiezwykła kawa po batumsku z szokującym dodatkiem. Jej smak to prawdziwa poezja

Niezwykła kawa po batumsku z szokującym dodatkiem. Jej smak to prawdziwa poezja

Niezwykła kawa po batumsku -Pyszności; Foto: Canva.com
Niezwykła kawa po batumsku -Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
26.07.2022 14:03, aktualizacja: 13.10.2023 11:13

Masz ochotę na kawę w zupełnie innym stylu niż zwykle? Co powiesz na kawę po batumsku? Napój ten pochodzi z Gruzji. Wyróżnia się wyjątkowo nietypowym sposobem przygotowania. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować - sprawdź jak zrobić ten wyjątkowy napój.

Tradycyjna kawa gruzińska

Kawa - Pyszności; Foto: Canva.com
Kawa - Pyszności; Foto: Canva.com

Kawa po batumsku to tradycyjna kawa, która pochodzi z Gruzji. Wielu z nas nigdy wcześniej o niej nie słyszało. Wyróżnia się ona wyjątkowo intensywnym smakiem oraz aromatem. Sekret tego napoju tkwi w jego sposobie przygotowania. Dodatkowo okazuje się, że do wykonania kawy, potrzebujemy czosnku!

Kawa po batumsku - przygotowanie:

Aby ją wykonać, przed zmieleniem ziaren kawy, prażymy je na patelni z kilkoma ząbkami czosnku. Okazuje się, że w wyniku tego procesu wydobędziemy wyjątkowy aromat z kawy. Należy zaznaczyć, że czosnek w żaden sposób nie wpłynie na smak naszego napoju.

W kolejnym kroku mielimy uprażone ziarna kawy. Następnie wsypujemy ją do dżezwy ( jest to naczynie z długą rączką służące do parzenia kawy ), dodajemy wodę i ewentualnie małą ilość cukru. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy piana zacznie się unosić, mieszamy kawę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Kawę podajemy w niewielkich filiżankach. Napój świetnie współgra z pysznym deserem.

Kawa po królewsku

Żółtka - Pyszności; Foto: Canva.com
Żółtka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że w Gruzji piją równie często tzw. kawę po królewsku. Pochodzi ona z rejonu Achalciche. Sposób przygotowania tego napoju jest także wyjątkowo interesujący. Okazuje sie, że w skład napoju oprócz kawy, wchodzą również ubite z cukrem żółtka. Dzięki temu kawa charakteryzuje się fantastycznym, gorzko - słodkim smakiem.

Kawę należy zaparzyć tak jak w przypadku kawy po batumsku, w dżezwie. Następnie w oddzielnym naczyniu ubijamy żółtko z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Kawę nalewamy do filiżanek. Następnie łyżką nakładamy ubite żółtko na powierzchnię kawy. Delikatna, słodka piana z żółtek fantastycznie współgra z gorzką kawą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną kawę - Pumpkin Spice Latte krok po kroku. Idealnie współgra z lekkim deserem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także