PoradyZaparz tak kawę. Lepszej i zdrowszej jeszcze nie piłeś

Zaparz tak kawę. Lepszej i zdrowszej jeszcze nie piłeś

Kawa pięciu przemian - Pyszności; Foto gettyimages.com i Canva.com
Kawa pięciu przemian - Pyszności; Foto gettyimages.com i Canva.com
28.03.2023 09:16

Brakuje ci sił i energii o poranku? Najlepszym rozwiązaniem będzie kawa. Jednak w takim wydaniu, z pewnością nie miałeś jeszcze okazji jej pić. Nie tylko świetnie smakuje, ale wyróżnia się także wieloma pozytywnymi właściwościami, dzięki którym odchudzanie, trawienie i wzmacnianie odporności staje się dużo łatwiejsze. Jak przygotować ten magiczny napój?

Z kawą najczęściej jest tak, że każdy pije ją na swój ulubiony sposób. Są osoby, które piją czarną, bez żadnych dodatków, ale są też tacy, którzy wzbogacają jej smak poprzez liczne dodatki, takie jak przyprawy, posypki, syropy czy mleko. Niezależnie od tego, do której grupy ty się zaliczasz, wypróbuj kawę w zupełnie nowej wersji. Chodzi o kawę pięciu przemian. W czym tkwi jej wyjątkowość i skąd się wzięło tych pięć przemian?

Prozdrowotny hit na każdą okazję - kawa w takim wydaniu smakuje wspaniale!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że trendy związane ze zdrowym odżywianiem są szczególnie popularne w ostatnich latach. Coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na to, co spożywa, dbając o swój wygląd i przywiązując wagę do lepszego samopoczucia. A skoro o samopoczuciu mowa, to na jego stan, istotny wpływ ma kawa. To właśnie ona dodaje sił o poranku, a kofeina pobudza organizm do działania przez cały dzień. Oczywiście, pita w odpowiednich ilościach, jest jak najbardziej wskazana i zdrowa.

Poranna kawa, fot. Adobe Stock
Poranna kawa, fot. Adobe Stock

A może być jeszcze lepiej, jeśli twoim wyborem będzie kawa pięciu przemian. To prawdziwy hit, który nie tylko korzystnie wpływa na samopoczucie, ale również pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Pobudza metabolizm, redukuje zmęczenie, a zastosowanie przypraw sprawi, że kawa nie tylko będzie świetnie smakować, ale i korzystnie działać na twój organizm. Receptura kawy w takim wydaniu jest oparta na założeniach tradycyjnej medycyny chińskiej, a w smaku da się wyczuć akcenty słodyczy, goryczy, kwasowości, ostrości i słoności.

Kawa pięciu przemian - dlaczego warto ją pić?

Zanim przystąpisz do przygotowania takiej kawy, dobrze będzie poznać jej najważniejsze właściwości. Dzięki temu, zdecydowanie łatwiej będzie ci po nią sięgnąć. Oprócz wspomnianych wcześniej działań, pomagających zrzucić zbędne kilogramy, taka kawa wspomaga odporność, działa rozgrzewająco, a także ułatwia trawienie i spalanie tłuszczu. Ma niezwykle ważne właściwości przeciwzapalne, poprawia krążenie i ma właściwości antyoksydacyjne.

Parzenie kawy - Pyszności; Foto Canva.com
Parzenie kawy - Pyszności; Foto Canva.com

Istotne jest również to, że korzystnie wpływa na układ nerwowy, a cynamon, który jest jedną z przypraw, obniża poziom cholesterolu we krwi. A na tym nie koniec, bo wiele korzystnych właściwości dla całego organizmu mają również imbir, goździki, kardamon oraz sok z cytryny, które są pozostałymi składnikami tak przygotowanej kawy.

Kawa w najzdrowszej wersji - jak ją przygotować?

Taka kawa jest nie tylko zdrowa, ale i smakuje wspaniale. Robi się ją bardzo szybko, a przyprawy do niej użyte, z pewnością masz w swoim domu. Nie czekaj i wypróbuj taką wersję napoju, przy pierwszej możliwej okazji. Na pewno będziesz zachwycony!

Składniki:

  • około 400 ml wody
  • czubata łyżka świeżo zmielonej kawy
  • kawałek imbiru
  • cztery goździki
  • spora szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: odrobina miodu.
Cynamon - Pyszności; Foto Canva.com
Cynamon - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka, dodaj cynamon i gotuj przez około minutę. W następnej kolejności wrzuć kardamon, goździki, imbir i gotuj przez kolejną minutę.
  2. Dodaj szczyptę soli, odczekaj minutę, wyciśnij sok z cytryny i gotuj przez minutę.
  3. Na sam koniec wsyp łyżkę kawy i całość podgrzewaj przez 4 minuty.
  4. Po podgrzaniu dosłódź swoją kawę np. miodem. Pij małymi porcjami w ciągu dnia.

Do tak zaparzonej kawy upiecz staropolską babkę parzoną na Wielkanoc. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także