Oto jak wygląda kawa w różnych zakątach świata. Dodaje się do niej m.in. żółtko i czosnek!

Nie wyobrażam sobie normalnego funkcjonowania w ciągu dnia bez ukochanej kawy. Po prostu to moje osobiste „must have”, z którego nie potrafię i nie chcę rezygnować.

A skoro już o kawach mowa, chciałabym dziś zaprezentować Ci różne odmiany tego napoju z całego świata.

#1 Turcja

.
W tym kraju napijesz się kawy z dodatkiem czosnku i miodu.

#2 Maroko

.
Marokańska kawa charakteryzuje się tym, że zawiera w sobie przyprawy, m.in.: pieprz, gałka muszkatołowa oraz nasiona sezamu.

#3 Jamajka

.
Oprócz pomarańczy, w jamajskiej kawie można znaleźć rum!

#4 Senegal

.
Kawa z tego kraju choć jest parzona w dobrze znany nam sposób, posiada jeden ciekawy składnik – pieprz gwinejski.

#5 Grecja

.
Frappe zyskało popularność na całym świecie i nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę jego składniki: mleko skondensowane, lody i kawa.

#6 Hiszpania

.
Hiszpańska kawa to nic innego jak espresso z dodatkiem mleka skondensowanego. Następnie mieszankę łączy się ze zwykłym mlekiem.

#7 Hong Kong

.
Kawa z herbatą? Czemu nie! 4 porcje czarnej herbaty łączone są z 2 porcjami kawy, mlekiem skondensowanym i pierzem.

#8 Niemcy

.
Kawę w tym przypadku łączy się z rumem i bitą śmietaną.

#9 Argentyna

.
To naprawdę wyjątkowa kawa, ponieważ do porcji spienionego mleka dodaje się klika kropel mocnej kawy. Można więc powiedzieć, że jest to tak naprawę „mleko z kawą”.

#10 Finlandia

.
W kawie z tego rejonu, przed wlaniem napoju do filiżanki, umieszcza się kawełek lokalnego sera.

#11 Wietnam

.
Wietnamska kawa wzbogacona jest o żółtko oraz mleko skondensowane.

#12 Włochy

.
Do klasycznego espresso dodawany jest plaster cytryny, który należy wycisnąć przy użyciu łyżki o bok filiżanki lub jej dno.

Koniecznie daj znać, którą z kaw chciałbyś spróbować jako pierwszą ?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×