InspiracjeMoja babcia zawsze wrzuca do kawy. Dziwiłam się, póki nie spróbowałam

Moja babcia zawsze wrzuca do kawy. Dziwiłam się, póki nie spróbowałam

Pyszności
Pyszności
Joanna Bogiel-Jażdżyk
17.04.2023 15:15, aktualizacja: 17.04.2023 16:14

Kawa towarzyszy nam na każdym kroku. Jedni uwielbiają, gdy jest mocna i wyrazista. Inni tolerują jedynie wersję z mlekiem i cukrem. Wypróbuj nasz sposób na przygotowanie małej czarnej. Jeśli dodasz do niej goździków zyska niezwykły smak i właściwości. 

O herbacie z dodatkiem goździków zapewne już słyszałeś. Ma wielu zwolenników. Goździki nadają herbacie korzenny smak, który można urozmaicić odrobiną pomarańczy. Nie od dziś wiadomo, że taki napar to pierwsza pomoc przy bólach gardła. Rozgrzewa i przynosi ulgę przy przeziębieniu. Łagodzi również bóle zębów. Teraz czas byś dodał goździki do swojej kawy.

Obraz

Goździki znane są w Europie od wczesnego średniowiecza. Ich ojczyzną są indonezyjskie wyspy, a uprawiane są głównie na Półwyspie Malajskim, a także na Zanzibarze i Madagaskarze. Charakterystyczny smak i zapach goździków sprawia, że są one cenną przyprawą do różnych potraw oraz wyrobów cukierniczych. Ich właściwości lecznicze są od wieków wykorzystywane w medycynie indyjskiej i chińskiej.

Dodaj goździk do kawy, zyska nie tylko na smaku

Jeśli dodasz do kawy goździki, napój zyska przyjemny, korzenny i orzeźwiający aromat. Zapach kawy z goździkami przywodzi na myśl smak świątecznych ciasteczek i pierników. Przyprawa wzbogaci każde espresso, cappuccino a także zwykłą kawę rozpuszczalną.

Same goździki mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dlatego pomagają w takich chorobach jak zapalenie stawów. Wspomagają również leczenie zaburzeń trawiennych i oddechowych. Poprawiają też krążenie krwi i obniżają wysoką temperaturę. Spożywanie już 2 goździków dziennie wystarczy, żeby uniknąć infekcji i sprawić, że organizm będzie lepiej funkcjonował. Wypróbuj nasze dwa przepisy na kawę z goździkami.

Kawa z goździkami - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 4 całe goździki
  • 5 łyżeczek brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku wymieszaj wodę, kawę i goździki. Doprowadź do wrzenia.
  2. Zdejmij napój z ognia, przykryj i odstaw na 8 minut.
  3. Po tym czasie odcedź kawę, wyrzuć przyprawy i dodaj cukier.

Kawa pomarańczowa z goździkami - przepis

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 goździki
  • połowa pomarańczy
  • 1/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę z połowy pomarańczy sparz wrzątkiem i pokrój w cienkie paseczki. Pomarańczę pokrój na w kawałki i ułóż na talerzyku.
  2. Kawę zalej wrzątkiem do 2/3 wysokości kubka i wrzuć do środka paski pomarańczowej skórki. Dopełnij mlekiem.
  3. Na koniec wrzuć goździki i serwuj kawę na talerzyku z cząstkami pomarańczy.

A może masz ochotę na coś słodkiego do kawy? Sprawdź przepis na łaciaty śmietankowiec bez pieczenia. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także