PrzepisRozgrzewająca kawa z kurkumą i pieprzem. Najlepszy napój na zimne zimowe poranki

Rozgrzewająca kawa z kurkumą i pieprzem. Najlepszy napój na zimne zimowe poranki

Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva
16.12.2022 16:59

Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie poranek bez filiżanki kawy? Niezależnie od tego, czy jesteście miłośnikami kawy czarnej, czy mlecznej, to istnieje kilka sposobów, by wzbogacić smak naszego ulubionego napoju. Taką opcją jest kawa z pieprzem i kurkumą. Jak ją zrobić? To bardzo proste.

Kawa z pieprzem i kurkumą - odkryj jej niezwykłe właściwości

Jaka ma być ta najlepsza kawa? Wyrazista, ze świeżo zmielonych ziaren i będąca "zastrzykiem energii", która wystarczy nam na resztę dnia. No może do kolejnej kawy. Aby wzmocnić działanie kawy, dobrze jest przygotować ją z pieprzem i kurkumą. Dlaczego? Taka filiżanka pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Kurkuma jest źródłem antyoksydantów i chroni nas przed licznymi chorobami. Czarny pieprz z kolei zawiera piperynę, która słynie z właściwości odchudzających i przeciwnowotworowych. Czy może być w związku z tym lepsze połączenie?

Kurkuma - Pyszności; Foto Canva.com
Kurkuma - Pyszności; Foto Canva.com

Kawa z pieprzem i kurkumą nie tylko postawi nas na nogi z rana, ale pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Takie połączenie możesz z powodzeniem wykorzystać w przypadku kawy z ekspresu, kawy sypanej, czy kawy rozpuszczalnej. Efekt odczujesz praktycznie od razu.

Jak przygotować kawę z pieprzem i kurkumą?

Przepis jest bardzo prosty i warto z niego skorzystać podczas przygotowania kolejnej ulubionej kawy. Wystarczy kilka składników, a efekt Cię zaskoczy. Zobacz, jak ją zrobić.

Składniki:

  • dwie filiżanki espresso
  • łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kakao
  • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego.

Sposób przygotowania:

Kawa z dodatkiem kakao - Pyszności; Foto Canva.com
Kawa z dodatkiem kakao - Pyszności; Foto Canva.com

Kawa z pieprzem i kurkumą to napój, który przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od wymieszania wszystkich składników (z wyjątkiem miodu) w rondelku. Podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Jeśli nasza mieszanka przestygnie, to dopiero wtedy dodajemy miód. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak swojej ulubionej kawy, to możesz zastosować tu inne ulubione dodatki, takie jak: imbir, cynamon, czy kardamon. Taka kawa, szczególnie gdy tyle śniegu za oknem i mroźno, nie tylko dodaje energii, ale i rozgrzewa.

A do kawy przygotuj coś słodkiego! Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na drożdżową gwiazdę z makiem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także