Wirtualna Polska

Szybki chleb bez mąki i drożdży. Jego podstawą jest zaskakujący składnik

Keto chleb majonezowy

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Nie ma jak tradycyjne domowe pieczywo. Jednak czy jest w ogóle taka możliwość, aby upiec chleb bez wykorzystania mąki i drożdży? Oczywiście, że tak! A świetnym przykładem będzie tu keto chleb majonezowy. Nie zawiera glutenu, jest odpowiedni dla osób, które są na diecie ketogenicznej oraz jest miękki i wilgotny.

Wirtualna Polska

Dlaczego warto upiec keto chleb majonezowy?

Powodów, by sięgnąć po taki rodzaj pieczywa, jest całe mnóstwo. Przede wszystkim, należy mieć na uwadze fakt, że nie zawiera w sobie węglowodanów, idealnie sprawdzi się na śniadanie i kolację, a jego upieczenie jest proste i szybkie. Wszystkie produkty bez problemu dostaniemy w sklepie ze zdrową żywnością. Sam keto chleb majonezowy wyróżnia się naprawdę wyjątkowym smakiem. Powinny go spożywać w szczególności te osoby, które są na diecie niskowęglowodanowej i zmagające się z celiakią czy nietolerancją glutenu. Taki chleb o wadze 100 g ma mniej niż 300 kcal.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowanie składników na chleb – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Saganek

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jak upiec keto chleb majonezowy?

Taki rodzaj pieczywa, co warto podkreślić, robi się stosunkowo szybko. Przygotowanie to jakieś 15 minut, odpoczywanie ciasta zajmuje 30 minut, a pieczenie chleba około 40 minut. Potrzebnych nam będzie zaledwie kilka prostych składników, które dostaniemy w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością, a także kwadratowa forma lub tortownica. Taki chleb będzie idealną bazą do kanapek.

Pieczenie chleba – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale Saganek

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

  • 30 g mąki kokosowej
  • 230 g majonezu
  • 8 jajek
  • 30 g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g mielonej łuski babki płesznik
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

Keto chleb majonezowy to ten rodzaj pieczywa, którego warto spróbować. Rozpoczynamy od wbicia jajek do miski, dodania majonezu i wymieszania tych składników przy użyciu miksera. Nie przerywając miksowania, dodajemy mąki i łuski babki, a także zioła prowansalskie i proszek do pieczenia. Taką masę odstawiamy na pół godziny. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Szukasz inspiracji na proste i smaczne przekąski? Poznaj przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×