keto przepisy z awokado
Kategorie InspiracjeNewsyPorady

Keto przepisy z awokado: co można zrobić z awokado?

Awokado inaczej smaczliwka wdzięczna to owoc, który w ostatnich latach podbija rynek w naszym kraju, stając się produktem, po który lubią sięgać osoby ceniące zdrowy styl życia. Jest bombą wartości odżywczych. Dieta ketogeniczna zaleca spożywanie smaczliwki ze względu na jej właściwości witalne i ogrom zdrowych tłuszczów.

Dbaj o zdrowie i chudnij

Podczas keto diety, w uproszczeniu, zażywasz tłuszcz, by spalać tłuszcz. Awokado jest owocem, który zawiera bardzo mało cukrów prostych (niewskazanych podczas odchudzania). Obfituje za to w kwasy tłuszczowe jednonienasycone Omega-9 i dobrą proporcję kwasów tłuszczowych nienasyconych Omega-6 i Omega-3. Tłuszcze sprawiają, że inne substancje są lepiej wchłaniane do organizmu. Nie tylko te zawarte w tzw. „maśle bogów”, ale też wkomponowane w jedno danie podczas posiłków, np. likopen, który jest w pomidorach, jedzony razem z awokado, będzie przyswajany 4 razy lepiej, niż normalnie.

Poza wspomnianymi tłuszczami w skład smaczliwki wchodzi również:

  • potas w dawce większej niż w bananach, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga prace układu krążenia i układu nerwowego,
  • witamina A, C i E – są to cenne przeciwutleniacze, pomagają budować odporność, dbać o skórę, paznokcie i włosy,
  • mangan, selen, miedź i cynk – chronią przed wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia organizmu,
  • kwas foliowy – dba o układ nerwowy, immunologiczny i czerwone krwinki,
  • witaminy z grupy B – wspierają dobry stan psychiczny, pomagają budować odporność, biorą udział w syntezie kolagenu, poprawiając stan skóry i włosów,
  • luteina – wpływa pozytywnie na wzrok.
keto przepisy z awokado

Keto przepisy na smaczne dietetyczne dania

Smaczliwka najczęściej wykorzystywana jest w kuchni do przyrządzenia guacamole. Poznaj receptę na najlepszą pastę, ale sprawdź też, jak przyrządzić awokado na inne sposoby. Niech zostanie na stałe włączone do Twojej diety.

Lista keto przepisów jest dostępna na https://ketowariatka.pl/przepisy-ketogeniczne, które można modyfikować, korzystając z produktów zalecanych podczas diety ketogenicznej.

Pasta z awokado

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • sok z połowy cytryny (dzięki niemu pasta zachowa ładny, zielony kolor),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 pomidorki koktajlowe lub pół dużego pomidora,
  • pół małej szalotki,
  • papryczka chili – może być w formie sproszkowanej- szczypta,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół i pozbywamy się pestki. Wydrążony łyżką miąższ wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyciskamy na to czosnek, dodajemy oliwy z oliwek i mieszamy. Kroimy na drobno cebulkę i pomidory, dodajemy do masy, doprawiając przyprawami do smaku. Ten pomysł na awokado idealnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Smacznego!

Sałatka z awokado i kurczakiem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 jędrne awokado,
  • 1 świeży zielony ogórek,
  • 1 cebula czerwona,
  • 100 g sera feta,
  • garść czarnych oliwek,
  • 2 pomidory malinowe,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z połowy limonki,
  • łuskane pestki dyni.

Przygotowanie:

Pierś, kroimy w paski, przyprawiamy według preferencji i smażymy na złoty kolor. Do miski wrzucamy pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory, awokado i ser feta. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dorzucamy oliwki, mieszamy wszystko razem z kurczakiem. W szklance przygotowujemy oliwę z odrobiną wody, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wylewamy ją na sałatkę. Na suchej patelni, na małym ogniu prażymy ziarna dyni, którymi posypujemy całość. Smacznego!

Awokado zapiekane z jajkiem

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 2 jajka,
  • 2 plasterki boczku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Usuwamy część miąższu, poszerzając miejsce po pestce – będzie można go wykorzystać do przyrządzenia pasty lub musu. W powstały dołek wbijamy po jednym jajku na każdą połówkę. Obsypujemy całość pieprzem i solą. Układamy owoce skórką do dołu w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy do czasu, aż białko się zetnie, żółtko ma mieć rzadką konsystencję. Na patelni smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Kroimy go na małe kawałki. Siekamy szczypiorek i wymieszany z boczkiem układamy na wyciągniętych z piekarnika „zapiekankach”. Smacznego!

Mus czekoladowy z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 4 łyżki mleka kokosowego,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • szczypta soli,
  • kilka malin,
  • łyżka masła orzechowego,
  • szczypta soli,
  • stewia do smaku.

Przygotowanie:

Wydrylować i wyrzucić pestkę, miąższ włożyć do naczynia blendera, dodać mleko, masło orzechowe, kakao, sól i całość zblendować. Zmiksować dodając odrobinę stewii do smaku. Całość przyozdobić malinami.