Kiedy jest najlepszy moment na dodanie koncentratu pomidorowego do pomidorówki? Czas ma kolosalne znaczenie

Kiedy jest najlepszy czas na dodanie koncentratu pomidorowego do pomidorówki Czas ma kolosalne znaczenie - Pyszności; Foto: Canva.com

Zupa pomidorowa to klasyczny obiad, który często króluje na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, w końcu jest nie tylko smaczna, ale i prosta w wykonaniu. Dużą rolę odgrywa tutaj koncentrat pomidorowy. Jednak nie każdy z nas wie, kiedy najlepiej dodać ten składnik do potrawy. Dzisiaj rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Kultowa zupa pomidorowa

Pomidorówka – Pyszności

Pomidorówkę przygotowujemy na bazie bulionu warzywnego lub ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Zazwyczaj podajemy ją z ryżem bądź makaronem. Poza tym wspaniale smakuje posypana drobno posiekaną pietruszką.

Zupa pomidorowa jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Okazuje się jednak, że nie każdy z nas wie, w którym momencie należy dodać do niej koncentrat. W konsekwencji potrawa traci na smaku i aromacie. W związku z tym kiedy najlepiej dodać ten składnik?

Kiedy dodać koncentrat pomidorowy do pomidorówki?

Koncentrat pomidorowy często gości w zupie pomidorowej. Jeśli zależy nam na dobrze przygotowanej potrawie – należy dodać go pod koniec gotowania. Dzięki temu zupa pomidorowa będzie odznaczać się wyjątkowym smakiem, kolorem oraz aromatem.

Poza tym dodatek przypraw również wspaniale wzbogaci nasze danie. W związku z tym polecamy użyć bazylii, oregano, czy ziela angielskiego. Składniki te wspaniale komponują się z pomidorowym smakiem zupy.

zupa pomidorowa

Pomidorówka – Pyszności

Zupa pomidorowa – o czym jeszcze warto pamiętać?

Niekiedy mamy ochotę zabielić naszą zupę. W związku z tym możemy do tego użyć śmietany lub serka mascarpone. Niektórzy dodają również kefir, czy nawet serek śmietankowy. Produkty te idealnie złagodzą smak potrawy i nadadzą jej kremowej konsystencji.

Przed dodaniem śmietany do pomidorówki, warto uprzednio zmieszać ją z niewielką ilością zupy. Następnie wlewamy ją do potrawy i wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki temu zapobiegniemy zwarzeniu się śmietany.

Zupa pomidorowa najczęściej podawana jest z dodatkiem ugotowanego ryżu lub makaronu. Jednak warto zaznaczyć, że niektórzy serwują ją również z pierożkami, czy groszkiem ptysiowym. W związku z tym wszystko zależy od naszych preferencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×