PoradyTylko ten moment jest dobry na dodanie miodu do herbaty. W innym wypadku jego właściwości przepadną

Tylko ten moment jest dobry na dodanie miodu do herbaty. W innym wypadku jego właściwości przepadną

Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva
Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva
23.11.2022 17:49

Jak to jest z tym miodem dodawanym do herbaty? Dodawać, nie dodawać? Traci właściwości, a może je zachowuje? Postanowiliśmy raz na zawsze rozstrzygnąć wątpliwości i napisać o tym, kiedy należy wlać miód do herbaty.

Różnego rodzaju mity krążą wokół nas. I nie chodzi tu wcale o grecką mitologię, lecz o niepoparte danymi naukowymi tezy, często rzucane podczas rozmowy zbyt pochopnie. Oczywiście część przekonań - które usłyszeliśmy lata temu i wierzymy w nie bez zawahania - okazuje się prawdziwa. Jak je rozróżnić?

Cóż, przede wszystkim korzystać - w mądry sposób - z nieograniczonego dostępu do wiedzy, jakim jest Internet. Oczywiście mamy tu na myśli artykuły ze sprawdzonych, rzetelnych stron, a nie przekrzykiwanie się na forach.

Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva
Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva

Legendy mają to do siebie, że zawierają cząstkę prawdy.

Co nie oznacza, że powinniśmy je bezrefleksyjnie rozpowszechniać. Warto zadać sobie czasem pytanie: skąd właściwie wiem, że to prawda?

Weźmy na przykład legendarne połączenie ogórka z pomidorami. Istnieje wrażenie, że w opinii wielu taka kombinacja w jednej misce może skończyć się choćby wybuchem i zniszczeniem mieszkania. Oczywiście posługujemy się tu hiperbolą, co nie znaczy, że przez wiele lat istniało przekonanie, że połączenie tych dwóch warzyw da w rezultacie trującą mieszankę.

Czy łączyć pomidora z ogórkiem? Można. Czy ma to sens? Pod kątem zdrowotnym: niewielki. I tu jest pies pogrzebany. Ogórek, zawierający askorbinazę, pozbawia pomidora witaminy C. Taka sałatka będzie więc mniej zdrowa, ale spokojnie - do żadnego wybuchu nie dojdzie.

Z witaminą C kojarzy nam się zresztą więcej mitów żywieniowych. Choćby taki, który mówi, że to cytrusy są największym źródłem kwasu askorbinowego. A to znowu przypomina nam o pewnym marynarzu, który na stałe wprowadził w dyskurs znany mit, że szpinak zawiera ponadprzeciętną ilość żelaza...

Herbata i miód

Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva
Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva

A jak sprawy mają się w kwestii dodawania miodu do herbaty?

Przede wszystkim od razu warto rozprawić się z mitem, że picie herbaty z miodem i cytryną jest niebezpieczne. Nie ma żadnych naukowych danych na temat tego, że łączenie tych składników jest szkodliwe. Koniec i kropka.

A co momentem dodawania miodu do herbaty? Jest to kwestia rzeczywiście istotna. Miód najlepiej czuje się w warunkach zbliżonych do tych, które występują w ulu. Czyli w temperaturze do 35 stopni latem.

Prawdą jest więc powiedzenie, że miód traci swoje właściwości po dodaniu do gorącej herbaty. Niedopowiedzeniem jest jednak stwierdzenie, że przed jego użyciem wystarczy odczekać jedynie aż herbata ,,lekko ostygnie". Temperatura płynu nie może bowiem przekraczać wtedy 40-45 stopni. Powinna być zatem jedynie lekko ciepła.

Żeby ująć to w konkretne liczby, warto w tym miejscu napisać, że wrzątek w czajniku potrzebuje aż około 22 minut do ostygnięcia do 40 stopni.

A poniżej przepis na pyszne pieczone ziemniaczki. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także