PoradyKiedy należy solić rosół? Tylko jeden moment jest odpowiedni, nie wolno go przegapić

Kiedy należy solić rosół? Tylko jeden moment jest odpowiedni, nie wolno go przegapić

Kiedy należy solić rosół Na początku czy końcu gotowania - Pyszności; Foto: Canva.com
Kiedy należy solić rosół Na początku czy końcu gotowania - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
10.10.2022 16:42

Rosół to klasyczna potrawa, która często gości na naszym stole podczas rodzinnego obiadu. Prawie każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na tę wyjątkową zupę. Jednak niektórzy wciąż zastanawiają się nad tym, kiedy najlepiej solić rosół. Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Kultowa, aromatyczna potrawa

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Rosół to wspaniała rozgrzewająca potrawa, którą często przygotowujemy na obiad. Odznacza się ona zarówno świetnymi walorami smakowymi, jak i zdrowotnymi. Rosół gotujemy z reguły na bardzo małym ogniu przez nawet kilka godzin. Warto zaznaczyć, że to kultowe danie skrywa w sobie pyszne mięso, dużą ilość warzyw oraz przypraw.

Rosół to wyjątkowo esencjonalne danie. Okazuje się, że moment solenia potrawy odgrywa tutaj ważną rolę. Niektórzy dodają sól na początku gotowania, a inni na końcu. W związku z tym kiedy najlepiej solić rosół? 

Kiedy solić rosół?

Sól - Pyszności; Foto: Canva.com
Sól - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że rosół najlepiej posolić pod koniec gotowania. Dzięki temu potrawa będzie odznaczać się wyjątkowo głębokim smakiem oraz aromatem. W takim razie ile soli dodać do tej kultowej zupy? Ważne jest, aby nie przesadzić z jej ilością. W związku z tym wystarczą 2 łyżeczki tej przyprawy na jeden garnek o pojemności 5 litrów.

Jakie przyprawy dodajemy do rosołu?

Lubczyk - Pyszności; Foto: Canva.com
Lubczyk - Pyszności; Foto: Canva.com

Oprócz tego, kiedy najlepiej solić rosół, warto wiedzieć również, jakie przyprawy do niego dodać. Tę kultową potrawę często wzbogacamy w czarny pieprz, ziele angielskie, czy liście laurowe. Wielu z nas nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku aromatycznego lubczyku. Poza tym, niektórzy dodają do niego również kurkumę. W ten sposób nadają zupie pięknego, złotego koloru. 

Gotowy rosół wspaniale smakuje posypany posiekaną, świeżą natką pietruszki. Składnik ten wpływa również pozytywnie na wartość odżywczą potrawy.

Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone, soczyste pałki z kurczaka krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako pyszna przekąska między posiłkami. Palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także