NewsyKiedyś były rarytasem. Dziś gdybyś miał tylko spróbować, od razu byś uciekł

Kiedyś były rarytasem. Dziś gdybyś miał tylko spróbować, od razu byś uciekł

Adobe Stock/Gotowane płuca wieprzowe
Adobe Stock/Gotowane płuca wieprzowe
26.05.2023 14:42, aktualizacja: 26.05.2023 15:59

Kiedyś kuchnia polska słynęła z tych potraw. Dzisiaj, w dobie podążania za europejskimi trendami kulinarnymi, mało kto o nich pamięta. Zapraszamy cię na podróż wehikułem czasu — prosto do "starych, dobrych lat" kuchni naszych przodków. Jesteśmy niezmiernie ciekawi, ile z tych dań kojarzysz, a o ilu słyszysz po raz pierwszy!

O kuchni polskiej można powiedzieć wiele, ale na pewno nie to, że nie jest urozmaicona. Jeśli jednak to zdanie oparte jest na podstawie doświadczeń iście współczesnych, to widząc potrawy, którymi raczyły się nasze babcie i praojcowie, można doznać smutnego wrażenia pod tytułem "co ja wiem, o kulinarnej różnorodności...".

Postanowiliśmy więc przygotować krótkie zestawienie dań, które dosadnie pokazuje wielorakość, jaką wykazywała się historyczna kuchnia polska. To prawdziwa kulinarna mozaika — podana ci w tym artykule jak na talerzu. Daj nam znać, czy słyszałeś o tych potrawach. Jeśli nie ty, to może rodzice czy babcia? Wszyscy sięgnijmy wstecz pamięcią — bo naprawdę warto.

Kuchnia polska dawno, dawno temu...

Płucka duszone

Wieprzowe podroby do dziś wywołują wiele emocji i kwaśnych min. Kiedyś duszone świńskie płuca były prawdziwym rarytasem. Podawane były zwykle na kwaśno: z octem, cytryną i gęstym sosem z ziołami. Jesteśmy bardzo ciekawi reakcji dzisiejszych dzieciaków, gdyby dostały tę potrawę na obiad.

kuchnia polska - płucka wieprzowe - Pyszności; foto: Canva
kuchnia polska - płucka wieprzowe - Pyszności; foto: Canva

Móżdżek cielęcy

Jeśli płucka nie robią na tobie większego wrażenia, to co powiesz na mózg? Cielęcy móżdżek był niegdyś cenionym specjałem kuchni polskiej. To właśnie tą potrawą zajadała się słynna Irena Santor. Lubili ją również polscy szlachcice z XVII i XVIII wieku. Pycha! Albo i nie?

Raki z koprem

Przenosimy się w zupełnie inny segment kulinariów, ale dalej mieszczący się w ramach kuchni polskiej. Dawno temu nasze rzeki roiły się od raków, na czym nie omieszkali skorzystać polscy kucharze. Raki były łapane, a następnie gotowane z łodygami dojrzałego kopru i podawane z białym chlebem. Czyżby nowy-stary pomysł na poranne kanapki?

Kiszone grzyby

Kiszone ogórki, pomidory, papryka, marchewki — to znamy wszyscy. Kiedyś do zestawu najpopularniejszych kiszonek wpisywały się również grzyby. Fermentowano głównie kurki, kanie, gąski i rydze, które później stawały się pysznym dodatkiem do obiadu.

Kapłon

Polska kuchnia - kapłon - Pyszności; foto: Canva
Polska kuchnia - kapłon - Pyszności; foto: Canva

Potrawki z kapłonów, czyli wykastrowanych i utuczonych kogutów, były gotowane przez polskich kucharzy już w XVI wieku. W 1562 roku takie danie znalazło się w menu profesorów Akademii Krakowskiej. Jadano je ze słoniną, kawiorem i grzankami. Kapłonowanie, czyli kastrowanie kogutów jest dzisiaj zabronione w wielu krajach. W Polsce jest legalne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także