in

Kiełbasa domowa – smak, jak u babci!

Śniadanie i kolacja statystycznego Polaka składają się najczęściej z kilku kromek chleba lub bułki, z dodatkiem wędliny i pomidora. To właśnie wędliny towarzyszą nam w codziennym menu, a także podczas rodzinnych spotkań czy imprez. Doskonale smakują zarówno na kanapce, jak i upieczone na grillu czy w piekarniku – szczególnie kiełbasy. Jednak nawet kiełbasa najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli mieszkałeś na wsi lub jeździłeś tam do dziadków, bez wątpienia pamiętasz jej doskonały i wyrazisty smak. Dobra wiadomość jest taka, że kiełbasę w stosunkowo prosty sposób możesz zrobić samodzielnie. Zobacz prosty przepis.

Wędzona kiełbasa domowej roboty – sprawdź, jak ja zrobić

Właściwie bez końca można wymieniać zalety żywności produkowanej w domowych warunkach i ich przewagę nad nad produktami ze sklepu. Po pierwsze, domowe jedzenie charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, dzięki temu, że wolne jest od wszelkich konserwantów i sztucznych barwników oraz wzmacniaczy smaku. Po drugie – domowej roboty kiełbasa i inne wędliny możemy doprawiać dowolnie, wedle uznania. Po trzecie – zawsze wiesz, co znajduje się w środku, dzięki temu, że sam dobierasz składniki. Po czwarte, Twoja rodzina i znajomi zdecydowanie bardziej ucieszą się z prezentu, jakim będzie domowej roboty kiełbasa, niż z czegokolwiek innego. Każdy z nas w głębi duszy tęskni za minionymi czasami, pełnych beztroski i niezapomnianego smaku jedzenia. Czas na sentymentalną wędrówkę do dzieciństwa.

kiełbasa domowa

 

Przepis na wędzoną kiełbasę domowej roboty jest prosty i poradzisz sobie z nim nawet wówczas, gdy będzie to Twoja pierwsza wędzonka. Potrzebować będziesz dużo mięsa – im więcej, tym lepiej, a optymalna ilość to 5 kg. Wybierz mięso wieprzowe. Potrzebny będzie także boczek i wołowina – po około kilogramie z każdego. Do przyprawienia potrzebować będziesz sól peklową, pieprz i czosnek, a także około ćwierć litra wody. Ilość przypraw zależy od tego, jaki smak preferujesz. Zaleca się jednak około 10 g pieprzu i 10 dag soli, a także kilkanaście ząbków czosnku. Możesz dodać również ulubionych ziół, takich jak majeranek – nie tylko wzbogaci smak kiełbasy, ale także wspomoże trawienie. Mięso pokrój na kawałki. Tłuszcz i błony oddziel. Wartościowe kawałki mięsa pekluj solą peklową i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na kilkanaście godzin. Następnie zmiel mięso w maszynce: lepsze na grubsze kawałki, tłuszcz i błony na mniejsze. Dodaj szklankę wody i przyprawy, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie rękami. Powstałą masę umieść w jelitach – kiełbaski są gotowe do wędzenia! Zanim jednak rozpalisz ogień pozwól kiełbaskom powisieć przez kilka godzin. Kiełbasy wędzić należy w temperaturze mniej więcej 50 stopni Celsjusza, przez 2-3 godziny. Kiedy będą już gotowe, trzeba je sparzyć. Woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni Celsjusza. Kiełbasy wrzuć do osolonej i przyprawionej liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, opcjonalnie tymiankiem wody i trzymaj przez maksymalnie 30 minut. Gotowe!