Wirtualna Polska

Raz je przygotujesz, a już na zawsze będą gościć na imprezach. Pyszne kiełbaski w cieście pokocha cała rodzina

Raz je przygotujesz, a już na zawsze będą gościć na imprezach. Pyszne kiełbaski w cieście pokocha cała rodzina

Kiełbaski w cieście francuskim- Pyszności

Proste kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z dodatkiem pomidorowego sosu i ciągnącego się sera to idealny przepis na imprezową  przekąskę czy ciepłą kolację dla całej rodziny. Przygotujesz je w mgnieniu oka.

Wirtualna Polska

Szybka przekąska, pyszna kolacja, efektowny lunch- te kiełbaski świetnie odnajdą się w każdej z tych ról. Otoczone chrupiącym ciastem, wypełnione prostym sosem na bazie passaty oraz ciągnącym się serem, błyskawicznie znikają ze stołu. Ten przepis to dowód na to, że nie trzeba wymyślnych składników i wielu godzin w kuchni, aby stworzyć coś pysznego. Moi bliscy przepadają za tymi kiełbaskami- sięgam po nie zawsze, gdy wieczorem mają wpaść goście lub mamy ochotę na coś innego niż zwykłe kanapki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Zobacz również: niezwykle piękne ciasto zrobisz bez piekarnika w kilka chwil. Zachwyci każdego

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kiełbaski w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ½ szklanki passaty pomidorowej,
  • 80 g tartego sera żółtego,
  • 10 małych parówek,
  • 2 łyżki suszonych ziół,
  • 1 roztrzepane jajo,
  • 2 łyżki sezamu.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na kuchennym blacie. Dobrze jest wyjąć je z lodówki 15-20 minut wcześniej, aby złapało pokojową temperaturę, dzięki czemu będzie plastyczne i nie będzie się kruszyło.
  2. Dzielę ciasto na części tak, jak na zdjęciu poniżej. Na połowie kawałków układam małe parówki lub kiełbaski, na drugiej wykładam sos pomidorowy, suszone zioła i starty ser żółty. Świetnie sprawdzi się tutaj gouda, morski czy edam, ale równie dobrze możesz sięgnąć po prostu po mozzarellę.

    Kiełbaski w cieście francuskim- Pyszności

    Kiełbaski w cieście francuskim- Pyszności

  3. Kiełbaski przekładam teraz na części z sosem i przykrywam pozostałymi pustymi kawałkami. Dzięki temu wiem, że będą idealnie pasowały i okryją moje parówki. Zalepiam brzegi tak, jak przy klejeniu pierogów.

    Kiełbaski w cieście- Pyszności

    Kiełbaski w cieście- Pyszności

  4. Tak przygotowane sakiewki układam ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam przy pomocy noża i smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu będą rumiane i jeszcze bardziej chrupiące. Posypuję białym sezamem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 20 minut.

    Pieczenie parówek w cieście- Pyszności

    Pieczenie parówek w cieście- Pyszności

  5. Gotowe parówki przekładam na talerz i podaję moim bliskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz serwować je samodzielnie lub w towarzystwie ulubionego dipu.
    Smacznego!

    Kiełbaski w cieście francuskim- Pyszności

    Kiełbaski w cieście francuskim- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 

 


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×