Strzelczyk stanął przed kamerą i zrobił najbardziej wyjątkowy obiad. Kiełbaski w słoiku wytrwają wiele miesięcy

Kiełbaski w sosie - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Codzienne obowiązki powodują, że większość z nas nie ma czasu na gotowanie. I tu z pomocą przychodzą obiady ze słoika, które można odgrzać, kiedy będziemy mieć na to ochotę. Swoją wyjątkową recepturą na kiełbaski w sosie warzywnym, podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk.

Kiełbaski w sosie warzywnym – wyjątkowy obiad ze słoika

Atutem tego dania jest to, że można je zjeść od razu lub poddać pasteryzacji i zjeść wtedy, gdy nie będziemy mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że je odgrzejemy i obiad gotowy. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że kiełbaski to naprawdę proste w przygotowaniu danie. Zachwyci smakiem i idealnie połączy się z innymi obiadowymi dodatkami. Swój przepis na kiełbaski w sosie warzywnym zaprezentował Tomasz Strzelczyk – popularny kucharz, uczestnik programu „Master Chef”, którego specjalnością są przede wszystkim wędzone ryby, ale nie tylko!

Kiełbaski – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować kiełbaski w sosie warzywnym?

To bardzo proste! Wystarczy kilka składników, chęć przygotowania czegoś smacznego i odrobina czasu. Reszta pójdzie już z górki!

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • duża zielona papryka
  • 1 kg kiełbasek
  • 4 średnie cebule
  • 5 papryczek chilli
  • 9 ząbków czosnku
  • 750 g pomidorów z puszki
  • płaska łyżka pieprzu
  • płaska łyżka czerwonej papryki
  • garść natki pietruszki
  • pół łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Kiełbaski w sosie to pomysł na obiad i danie, które można przełożyć do słoików i poddać pasteryzacji. Rozpoczynamy od delikatnego podsmażenia kiełbasek na odrobinie oleju. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę – w paseczki i piórka. Gdy kiełbaski będą zarumienione, to wrzucamy cebulę. Kroimy drobno papryczki chilli i dorzucamy ją razem ze zwykłą papryką do smażących się kiełbasek. Siekamy kilka ząbków czosnku i dodajemy go do naszej potrawy. Czas na przyprawy – dosypujemy słodką paprykę, sól, oregano i świeżo zmielony pieprz. Wszystko mieszamy.

Przygotowanie kiełbasek – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kolejny krok to zalanie naszego dania pomidorami z puszki. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut. Można jeszcze dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki, bliżej końca gotowania. Kiełbaski w sosie są już gotowe. Można je zjeść od razu, według naszego upodobania (np. jako hot-dog, z ryżem, ziemniakami, makaronem) lub przełożyć do słoików. Zakręcamy je mocno i pasteryzujemy. Smacznego!

Lubisz wyjątkowe dania? Z pewnością zainteresuje Cię przepis na koperty z kapustą, ziemniakami i koperkiem. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×