PrzepisDeseryMyślałeś, że tylko w sklepie możesz znaleźć Kinder Chocolate? To sposób na zrobienie ich w domu!

Myślałeś, że tylko w sklepie możesz znaleźć Kinder Chocolate? To sposób na zrobienie ich w domu!

Myślałeś, że tylko w sklepie możesz znaleźć Kinder Chocolate? To sposób na zrobienie ich w domu!
Frania
15.04.2016 14:42, aktualizacja: 10.05.2017 15:04

Kto nie lubi tej smacznej przekąski?! Oczywiście szczególnie upodobały sobie ją dzieci, ale i dorośli uwielbiają jej smak. Niestety czekoladki są tak małe, że bardzo szybko znikają. Ale nie martw się, mamy na to rozwiązanie. Dzięki temu przepisowi zrobisz samodzielnie znacznie większą wersję kinder czekoladki!

Masa:

  • 1 litr świeżej śmietany
  • 400 g startej białej czekolady
  • 30 g cukru
  • 10 g płatków żelatynowych
  • 1 łyżeczka cukry wanilinowego
  • silikonowa forma do ciasta (30x10x7cm)

Glazura czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej i startej czekolady
  • 300 ml świeżej śmietany

Spód ciasta:

  • 100 g gorzkiej czekolady

Płatki żelatynowe należy rozpuścić w zimnej wodzie.

Obraz

Podczas gdy żelatyna będzie się rozpuszczać, można zająć się wymieszaniem w garnku śmietany, cukru i cukru wanilinowego. Temperatura nie powinna przekroczyć 40 stopni.

Obraz

Ściągnij garnek z ognia i dodaj białą czekoladę. Płatki żelatynowe są teraz na tyle miękkie, że można je włożyć do kremowej mieszanki. Wymieszaj całość dokładnie. Przelej do miski i włóż na godzinę do lodówki.

Obraz

Jak zrobić kształt, który będzie przypominać kinder czekoladkę?

W tym przypadku najlepiej sprawdzi się tektura, ponieważ jest na tyle elastyczna, że bez problemu będzie można z niej skonstruować potrzebny szkielet. Wymiary podane są na zdjęciu.

Obraz

Mniejsza forma posłuży jako podstawa, do której za pomocą taśmy przymocujesz dłuższą tekturę.

Obraz

Do środka włóż papier, a całość jeszcze raz dokładnie owiń taśmą.

Obraz

Teraz owiń folią spożywczą. Forma gotowa!

Obraz

Ostatnią rzeczą, jaką trzeba przygotować, jest czekoladowa glazura. Wlej do rondla 300 ml śmietany i wymieszaj ją z gorzką czekoladą.

Czekolada musi się rozpuścić. Gdy się to stanie, przykryj naczynie folią i włóż do lodówki.

Obraz

Posmaruj pędzlem pod spodem przygotowane wcześniej trzy formy z kartonu.

Obraz

I włóż je do silikonowej formy.

Obraz

Wyciągnij biały krem z lodówki i za pomocą blendera jeszcze go wymieszaj tak, aby stał się kremową pianką. Opcjonalnie możesz go podgrzać.

Obraz

Wlej masę do formy, aż wypełnisz ją po brzegi. Następnie włóż ją na 5-6 godzin do lodówki.

Obraz

Po upływie czasu wyciągnij krem z lodówki. Podgrzej resztę czekolady i wylej ją na krem. Ponownie włóż do lodówki. Wyciągnij wtedy, gdy czekolada zastygnie.

Obraz

Wyciągnij formę, połóż ją do góry nogami na desce i ostrożnie zdejmij silikonową formę.

Obraz

Nie zapomnij także o tekturowych foremkach!

Obraz

Teraz delikatnie odwróć ciasto i połóż je na trzech szklankach.

Obraz

Wielki finał - czyli oblewanie czekoladą. Boki możesz posmarować za pomocą pędzla.

Obraz

Czy to nie jest genialne?!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także