Myślałeś, że tylko w sklepie możesz znaleźć Kinder Chocolate? To sposób na zrobienie ich w domu!

Kto nie lubi tej smacznej przekąski?! Oczywiście szczególnie upodobały sobie ją dzieci, ale i dorośli uwielbiają jej smak. Niestety czekoladki są tak małe, że bardzo szybko znikają. Ale nie martw się, mamy na to rozwiązanie. Dzięki temu przepisowi zrobisz samodzielnie znacznie większą wersję kinder czekoladki!

Masa:

  • 1 litr świeżej śmietany
  • 400 g startej białej czekolady
  • 30 g cukru
  • 10 g płatków żelatynowych
  • 1 łyżeczka cukry wanilinowego
  • silikonowa forma do ciasta (30x10x7cm)

Glazura czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej i startej czekolady
  • 300 ml świeżej śmietany

Spód ciasta:

  • 100 g gorzkiej czekolady

Płatki żelatynowe należy rozpuścić w zimnej wodzie.

kinder bueno DIY (1)

Podczas gdy żelatyna będzie się rozpuszczać, można zająć się wymieszaniem w garnku śmietany, cukru i cukru wanilinowego. Temperatura nie powinna przekroczyć 40 stopni.

kinder bueno DIY (2)

Ściągnij garnek z ognia i dodaj białą czekoladę. Płatki żelatynowe są teraz na tyle miękkie, że można je włożyć do kremowej mieszanki. Wymieszaj całość dokładnie. Przelej do miski i włóż na godzinę do lodówki.

kinder bueno DIY (3)

Jak zrobić kształt, który będzie przypominać kinder czekoladkę?

W tym przypadku najlepiej sprawdzi się tektura, ponieważ jest na tyle elastyczna, że bez problemu będzie można z niej skonstruować potrzebny szkielet. Wymiary podane są na zdjęciu.

kinder bueno DIY (4)

Mniejsza forma posłuży jako podstawa, do której za pomocą taśmy przymocujesz dłuższą tekturę.

kinder bueno DIY (5)

Do środka włóż papier, a całość jeszcze raz dokładnie owiń taśmą.

kinder bueno DIY (6)

Teraz owiń folią spożywczą. Forma gotowa!

kinder bueno DIY (7)

Ostatnią rzeczą, jaką trzeba przygotować, jest czekoladowa glazura. Wlej do rondla 300 ml śmietany i wymieszaj ją z gorzką czekoladą.

Czekolada musi się rozpuścić. Gdy się to stanie, przykryj naczynie folią i włóż do lodówki.

kinder bueno DIY (8)

Posmaruj pędzlem pod spodem przygotowane wcześniej trzy formy z kartonu.

kinder bueno DIY (9)

I włóż je do silikonowej formy.

kinder bueno DIY (10)

Wyciągnij biały krem z lodówki i za pomocą blendera jeszcze go wymieszaj tak, aby stał się kremową pianką. Opcjonalnie możesz go podgrzać.

kinder bueno DIY (11)

Wlej masę do formy, aż wypełnisz ją po brzegi. Następnie włóż ją na 5-6 godzin do lodówki.

kinder bueno DIY (12)

Po upływie czasu wyciągnij krem z lodówki. Podgrzej resztę czekolady i wylej ją na krem. Ponownie włóż do lodówki. Wyciągnij wtedy, gdy czekolada zastygnie.

kinder bueno DIY (13)

Wyciągnij formę, połóż ją do góry nogami na desce i ostrożnie zdejmij silikonową formę.

kinder bueno DIY (14)

Nie zapomnij także o tekturowych foremkach!

kinder bueno DIY (15)

Teraz delikatnie odwróć ciasto i połóż je na trzech szklankach.

kinder bueno DIY (16)

Wielki finał – czyli oblewanie czekoladą. Boki możesz posmarować za pomocą pędzla.

kinder bueno DIY (17)

Czy to nie jest genialne?!

kinder bueno DIY (18)


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×