PrzepisKiszona cukinia do słoików na zimę. Rarytas deklasuje nawet ogórki, jest witaminowym hitem

Kiszona cukinia do słoików na zimę. Rarytas deklasuje nawet ogórki, jest witaminowym hitem

Kiszona cukinia do słoików na zimę. Rarytas deklasuje nawet ogórki, jest witaminowym hitem
Ewa
08.09.2022 12:24, aktualizacja: 16.10.2023 12:38

Kiszona cukinia w tym roku zdeklasuje kapustę i ogórki. Nietypowy dodatek do obiadu przygotuj już teraz i ciesz się nią w czasie zimy.

Przetwory na zimę

Końcówka lata i wczesna jesień to czas, gdy domowe spiżarnie zapełniają się pysznymi przetworami. Dżemy, konfitury, marynowane warzywa i kiszonki- na samą myśl cieknie nam ślinka. Są nieocenione szczególnie zimą, gdy dopadnie nas tęsknota za świeżymi owocami i warzywami. Kiszonki nie dość, że są smaczne, to jeszcze są prawdziwą bombą zdrowia dla naszego organizmu. Kiszona cukinia zawiera w sobie między innymi witaminy A,C,K, potas, fosfor i jod. Dzięki procesowi fermentacji mlekowej (kiszenie) zamienia się również w naturalny probiotyk, który niesamowicie działa na nasz mikrobiom jelitowy i, tym samym, na naszą odporność. Kiszona cukinia ma w sobie mało kalorii i niski indeks glikemiczny.

Nic tylko zabrać się za wekowanie!

Kiszona cukinia

Składniki:

        
  • 0,5 kg cukinii
  • 0,5 łyżki soli
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Cukinie dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż z nich środek. Nie obieraj ich- ze skórką smakują po prostu najlepiej. W przypadku bardzo twardej skóry usuń ją, gdyż może nie zmięknąć podczas fermentacji. Następnie pokrój warzywo w słupki. Wybierz taką długość, aby zmieściły się pionowo do przygotowanych przez Ciebie słoików.

Kiszona cukinia- Pyszności
Kiszona cukinia- Pyszności

Cukinie ułóż pionowo w słoiku. Dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku. Zimną wodę wymieszaj z solą i zalej przygotowaną miksturą cukinię. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na 2-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieś kiszoną cukinię w chłodniejsze miejsce (na przykład do spiżarni). Już po dwóch tygodniach możesz zajadać się pysznościami ze słoika. Przetwór ten sprawdza się jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadów, składnik sałatek, a także na kanapkach.

Smacznego!

Kiszona cukinia- Pyszności
Kiszona cukinia- Pyszności

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z cukinią- zerknij na nasz kanał na Youtube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także