Katarzyna Cichopek zachwyciła przepisem na kiszone chryzantemy. Takich rarytasów jeszcze nie widzieliście

Kiszone chryzantemy to nietypowy przysmak, który zaskoczy Cię swoim smakiem. Są bardzo zdrowe, warto mieć je w swojej spiżarni.

Zaskakujący przepis Kasi Cichopek

Katarzyna Cichopek w porannym programie „Pytanie na śniadanie” zdradziła nietypowy przepis na kiszone kwiaty. Kojarzone są one głównie z początkiem listopada i wizytami na cmentarzach. Okazuje się jednak, że popularne chryzantemy można z powodzeniem zjeść. Chociaż z kiszonkami kojarzą nam się głównie ogórki, buraczki czy też kapusta, to całkowitą nowością w Twojej domowej spiżarni mogą być kiszone kwiaty. Są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim niesamowicie zdrowe.

Jakie chryzantemy wybrać do kiszenia?

Nie wszystkie chryzantemy możemy jeść. Nie jemy takich z doniczek. One są na te święta pędzone chemicznie i mają po prostu w sobie dużo chemii. Jeżeli mamy działkę, jakiś rodzinny ogród działkowy, to wtedy jak sami mamy takie swoje chryzantemy, to warto je rwać i jeść, albo kupić już suszone- mówi znana prezenterka telewizyjna

Kiszone chryzantemy- Pysznośc źródło Canva

Kiszone chryzantemy- Pysznośc źródło Canva

Z płatków chryzantemy przygotować można również odżywcze napary lub dodać je do sałatek i zup. Są prawdziwą skarbnicą witamin C i A, pomagają w obniżeniu cholesterolu

Chryzantemy działają przede wszystkim uspokajająco. Działają na nasz organizm relaksująco. Szczególnie polecana jest taka chryzantema dla osób, które mają nawracające bóle głowy- zdradziła Katarzyna Gubała, ekspertka obecna w studiu TVP

Kiszone chryzantemy według Kasi Cichopek

Składniki:

  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
  • mały kawałek chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soli
  • garść płatków jaglanych
  • garść płatków chryzantem
  • gałązka melisy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dodaj do jednej miski i dokładnie wymieszaj. Przełóż do 900 ml słoika. Połącz litr wody z 1 łyżeczką soli i zalej umieszczone w słoiku składniki. Dobrze zakręć całość i odstaw na dwa tygodnie.
Smacznego!

Kiszone chryzantemy- Pyszności

Kiszone chryzantemy- Pyszności/ źródło: Instagram


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×