Kiszone czy małosolne – które ogórki są zdrowsze? Nie każdy wie, czym się różnią

Ogórki kiszone bardzo często goszczą na polskich stołach, a receptura używana do kiszenia tych warzyw jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Podczas kieszenie możemy przygotować też ogórki małosolne.  Kto z nas ich nie lubi? Które z nich są zdrowsze – kiszone czy może małosolne?

W sezonie letnim można  usłyszeć o ogórkach małosolnych. Czym różnią się od tych kiszonych? Są gotowe szybciej, choć sposób ich przygotowania jest dokładnie taki sam. Różnią się smakiem – ogórki kiszone mają bardziej wyrazisty, intensywny smak. Małosolne są dużo bardziej subtelne i chrupiące. Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już po 3 dniach od przygotowania. Które z nich mają więcej wartości i są zdrowsze?

Ogórki – Pyszności; Foto: pixabay.com

Ogórki kiszone- samo zdrowie

Ogórki składają się w dużej ilości z wody. Z tego powodu w surowym stanie są warzywami o małej trwałości przechowalniczej. Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych opartym na beztlenowym procesie fermentacji mlekowej.  Polega on na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej (Lactobacillus), które wchodzą w skład naturalnej mikrobioty przewodu pokarmowego człowieka.  

słoiki na ogórki

Ogórki kiszone- Pyszności; Foto: Pixabay

Korzyści ze spożywanie ogórków kiszonych

Żywność fermentowana jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Jest to równoznaczne z większą odpornością naszego organizmu. W przypadku ogórków małosolnych ten proces nie zajdzie. My polecamy przygotować obie wersje!

Ogórki – Pyszności; Foto: pixabay.com

Zrób sam ogórki kiszone

Zdobyta wiedza zachęca do przygotowanie tych pysznych warzyw w słoikach. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone. Jak to zrobić i co konkretne dodać, żeby były pyszne i chrupiące? Oczywiście warto zadbać o podstawowe składniki takie jak: ogórki, koper, czosnek, chrzan, woda, sól.

Warto też dodać liście wiśni. Zabieg ten ma na celu sprawienie, by ogórki po kiszeniu były odpowiednio twarde i chrupiące. Każdej gospodyni przy robieniu ogórków na tym zależy. Nikt przecież nie lubi chyba miękkich, rozpadających się w rękach ogórków kiszonych.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne ogórki w zalewie gyros:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×