PrzepisGdy babcia je robiła, wszyscy czekali z niecierpliwością. Sąsiadki błagały o przepis

Gdy babcia je robiła, wszyscy czekali z niecierpliwością. Sąsiadki błagały o przepis

Kluski kładzione - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube rodzinka bez nudy
Kluski kładzione - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube rodzinka bez nudy
19.05.2023 11:29, aktualizacja: 19.05.2023 11:45

Są takie potrawy, do których powraca się z sentymentem, przy każdej możliwej okazji. Tego typu dania przygotowywała babcia, mama, więc najwyższa kolej na ciebie. Sięgnij po recepturę na kluski kładzione. Świetnie smakują w towarzystwie zup i sosów. Wystarczy tylko pięć składników i odrobina czasu, by stworzyć kulinarne dzieło sztuki. Zobacz, jakie to proste.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kluski i domowy makaron to prawdziwy hit, z którym każde danie smakowało o niebo lepiej. Tradycyjne babcine receptury, proste składniki i ten smak - tak w skrócie można scharakteryzować popularne dania i dodatki, które przygotowuje się od przeszło 50 lat. Takie też są kluski kładzione. Skąd nazwa kładzione? Jak je zrobić i do czego wykorzystać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Kluski kładzione - wyjątkowy przysmak dzieciństwa

Są niezwykle pyszne, bardzo szybkie do zrobienia i super proste. Można je podać na słodko z cukrem lub na słono z dodatkiem cebulki. A skąd nazwa kładzione? Wzięła się stąd, że porcje ciasta na kluski kładzie się łyżką na wrzątek. Przepis na kluski kładzione zwala z nóg, podobnie jak ich smak. Mogą być samodzielnym posiłkiem, dodatkiem do wielu dań lub alternatywą dla makaronu. Ich podstawą jest kasza manna, którą z pewnością często jadałeś w dzieciństwie.

Kluski kładzione na talerzu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Doroty
Kluski kładzione na talerzu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Doroty

Może to dobry moment, by powrócić na chwilę do tych beztroskich czasów dzieciństwa? Przygotujesz je w kilka chwil, a będą zdecydowanie smaczniejsze od tych, które zakupiłeś w sklepie. Wykorzystaj je do zup lub zjedz z sosem pieczarkowym. A jeśli lubisz słodkie warianty, to dobrą opcją będzie polanie ich jogurtem lub ulubionym dżemem.

Kluski kładzione przepis - jak je zrobić?

Czas najwyższy, abyś dowiedział się, jak zrobić kluski kładzione. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina czasu. Ich gotowanie jest tylko i wyłącznie przyjemnością. A efekt końcowy? Zachwyci ciebie i całą twoją rodzinę. Nie zastanawiaj się dłużej i przystąp do gotowania już teraz.

Składniki:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szklanka suchej kaszy manny
  • sól
  • 2 jajka
  • miękkie masło - 2 łyżki.
Wykładanie ciasta łyżką na wrzątek - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Doroty
Wykładanie ciasta łyżką na wrzątek - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Doroty

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do większej miski. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i wszystko dokładnie ze sobą utrzyj.
  2. Dodaj kwaśną śmietanę i sól, przez cały czas mieszając. Pod sam koniec dodaj również kaszę mannę. Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie do połączenia się składników.
  3. Odstaw przygotowaną masę na 30 minut, aby kasza mogła nasiąknąć i spęcznieć.
  4. Wlej wodę do garnka, posól ją i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, to przy pomocy łyżki wykładaj na wodę porcję ciasta. Gotuj kluski przez 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
  5. Podaj kluski kładzione z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także