Wirtualna Polska

Zapomniany przepis na lane kluski. Zaskoczy Cię, co babcia Jadzia do nich dodawała

kluski lane przepis

przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva

Kluski lane to w dzisiejszych czasach rarytas. Nam przede wszystkim kojarzą się z dzieciństwem i babcią Jadzią, która robiła je nie tylko pyszne, ale również nabrała w tym niesamowitej wprawy. Poznaj przepis na kluski lane prosto z jej zapisków. 

Wirtualna Polska

Chociaż przygotowanie lanych klusek nie należy do najtrudniejszych kulinarnych czynności, to zwykle i tak z tego rezygnujemy. Już samo ugotowanie zupy zajmuje trochę czasu, dlatego zazwyczaj stawiamy na gotowe wyroby makaronowe ze sklepu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

To, co pracochłonne, często odchodzi w niepamięć, ale nam ciężko byłoby zapomnieć o idealnie smacznych kluskach lanych babci Jadzi. Pomidorowa, rosół, a nawet zwykła zupa mleczna z takimi kluseczkami już na zawsze wpisały się w naszą kulinarną nostalgię, podobnie jak jej kogel-mogel, kasza manna z syropem, czy oczywiście niezliczone domowe soki ze spiżarni.

przepis na kluski lane – Pyszności; foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowanie klusek lanych to czynność, która jest z pozoru bardzo prosta, ale wprawa przychodzi dopiero z czasem. Dlatego zacznij to robić już dzisiaj, a może twoje potrawy również zapiszą się w pamięci potomstwa.

Kluski możesz przyrządzić zarówno na mleku, jak i na rosole.

Przepis na kluski lane babci Jadzi

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli (możesz ją zamienić na cukier, jeśli chcesz, by kluski były w wersji na słodko)
  • 3 szklanki rosołu lub mleka
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

Połącz jajka, mąkę i sól w misce. Z tych składników musisz uzyskać doskonale gładkie ciasto, o konsystencji nieco gęstszej niż naleśnikowe. Możesz do tego użyć miksera, blendera, lub, ewentualnie, zwykłej trzepaczki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

przepis na kluski lane – Pyszności; foto: Canva

Kiedy skończysz mieszać ciasto, zagotuj w garnuszku mleko lub rosół. Powinno wrzeć na niewielkim ogniu. Wtedy możesz zacząć wlewać ciasto. Musisz nabrać wprawy, by uzyskać idealnie cienki strumień.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Po chwili kluski powinny wypłynąć na wierzch – dopiero wtedy je zamieszaj. Minuta – półtorej to optymalny czas ich gotowania.

Jeśli zamierzasz serwować kluski lane na słodko, dodaj do nich jeszcze jeden składnik, który babcia Jadzia uwielbiała: cynamon. Wyjdą bajecznie słodkie i aromatyczne!

A na drugie danie polecamy udko z kurczaka pieczone na kapuście. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×