PrzepisZapomniany przepis na lane kluski. Zaskoczy Cię, co babcia Jadzia do nich dodawała

Zapomniany przepis na lane kluski. Zaskoczy Cię, co babcia Jadzia do nich dodawała

przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva
przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva
09.01.2023 21:15

Kluski lane to w dzisiejszych czasach rarytas. Nam przede wszystkim kojarzą się z dzieciństwem i babcią Jadzią, która robiła je nie tylko pyszne, ale również nabrała w tym niesamowitej wprawy. Poznaj przepis na kluski lane prosto z jej zapisków. 

Chociaż przygotowanie lanych klusek nie należy do najtrudniejszych kulinarnych czynności, to zwykle i tak z tego rezygnujemy. Już samo ugotowanie zupy zajmuje trochę czasu, dlatego zazwyczaj stawiamy na gotowe wyroby makaronowe ze sklepu.

To, co pracochłonne, często odchodzi w niepamięć, ale nam ciężko byłoby zapomnieć o idealnie smacznych kluskach lanych babci Jadzi. Pomidorowa, rosół, a nawet zwykła zupa mleczna z takimi kluseczkami już na zawsze wpisały się w naszą kulinarną nostalgię, podobnie jak jej kogel-mogel, kasza manna z syropem, czy oczywiście niezliczone domowe soki ze spiżarni.

przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva
przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva

Przygotowanie klusek lanych to czynność, która jest z pozoru bardzo prosta, ale wprawa przychodzi dopiero z czasem. Dlatego zacznij to robić już dzisiaj, a może twoje potrawy również zapiszą się w pamięci potomstwa.

Kluski możesz przyrządzić zarówno na mleku, jak i na rosole.

Przepis na kluski lane babci Jadzi

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli (możesz ją zamienić na cukier, jeśli chcesz, by kluski były w wersji na słodko)
  • 3 szklanki rosołu lub mleka

Sposób przygotowania:

Połącz jajka, mąkę i sól w misce. Z tych składników musisz uzyskać doskonale gładkie ciasto, o konsystencji nieco gęstszej niż naleśnikowe. Możesz do tego użyć miksera, blendera, lub, ewentualnie, zwykłej trzepaczki.

przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva
przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva

Kiedy skończysz mieszać ciasto, zagotuj w garnuszku mleko lub rosół. Powinno wrzeć na niewielkim ogniu. Wtedy możesz zacząć wlewać ciasto. Musisz nabrać wprawy, by uzyskać idealnie cienki strumień.

Po chwili kluski powinny wypłynąć na wierzch - dopiero wtedy je zamieszaj. Minuta - półtorej to optymalny czas ich gotowania.

Jeśli zamierzasz serwować kluski lane na słodko, dodaj do nich jeszcze jeden składnik, który babcia Jadzia uwielbiała: cynamon. Wyjdą bajecznie słodkie i aromatyczne!

A na drugie danie polecamy udko z kurczaka pieczone na kapuście. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także