Kluski leniwe z owocami. Uwielbiany przepis z dzieciństwa

Kluski leniwe z owocami- Pyszności
Kultowy przepis na ulubiony obiad wszystkich dzieci. Delikatne i mięciutkie kluski leniwe z owocami przygotujesz w mgnieniu oka.
Leniwe z twarogu
Z wielkim sentymentem i ogromną przyjemnością wracamy do przepisów, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Jednym z takich wspomnień są delikatne i mięciutkie kluski z twarogu. Ich przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka chwil, dzięki czemu idealnie sprawdzą się na szybki obiad w zabiegany dzień. W połączeniu ze świeżymi owocami oraz śmietaną zagrają dobrze jako domowy deser. Gwarantujemy- błyskawicznie znikają z talerzyka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz również: kulki drobiowe w chrupiącym cieście
Kluski leniwe z owocami
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
110 g mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
Do dekoracji
- śmietana z cukrem
- owoce: maliny, borówki
Sposób przygotowania:
Twaróg półtłusty przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj. Powstałą masę przełóż na blat lub stolnicę i wyrób ciasto. Uformuj je w kształt wałka. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, nawet jeśli ciasto nieco się lepi, bo kluski mogą wyjść zbyt twarde.

Kluski leniwe z owocami- Pyszności
Przy pomocy nożyka tnij ciasto pod skosem na kluseczki. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Wrzucaj partiami kluski i gotuj przez ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej.

Kluski leniwe z owocami- Pyszności
Ugotowane kluski wyłóż na talerz. Dodaj kleks kwaśnej śmietany (możesz użyć również bitej śmietany) oraz ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się świeże borówki i maliny.
Smacznego!

Kluski leniwe z owocami- Pyszności
Komentarze