PrzepisOdkąd zaczęłam dodawać go do klusków leniwych, są bardziej delikatne i pyszne niż kiedykolwiek

Odkąd zaczęłam dodawać go do klusków leniwych, są bardziej delikatne i pyszne niż kiedykolwiek

Odkąd zaczęłam dodawać go do klusków leniwych, są bardziej delikatne i pyszne niż kiedykolwiek
Paulina
14.09.2022 12:49

Chcesz zrobić szybki obiad w parę minut? Kluski leniwe to bardzo dobra alternatywa, jeśli nie masz czasu, by przyszykować nic więcej. Dodatkowo istnieje duża szansa, że wszystkie składniki masz już pod ręką. Dziś przedstawimy jak je zrobić z użyciem serka homogenizowanego.

Kluski leniwe są flagowym przepisem wielu mam, które uwielbiają rozpieszczać swoje dzieci smaczną kuchnią. Robi się je bardzo szybko i smakują obłędnie, tak jak w dzieciństwie. Zaczynajmy!

Kluski leniwe z serka homogenizowanego

Kluski leniwe - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kluski leniwe - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • 1 kostka twarogu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 garść dodatkowa mąki do podsypania
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Wymieszaj serek z mąką, a następnie wbij do masy jajko. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ważne aby masa niebyła zbyt gęsta, ponieważ wtedy kluski mogą wyjść zbyt twarde. Wszystko regulujemy ilością mąki. W międzyczasie wstawiamy wodę w garnku do gotowania klusek.

Jak formować kluski? Najlepiej do tego sprawdzi się stołowa łyżka. Maczamy ją w zimnej wodzie, aby ciasto nie przywierało i następnie nabieramy odrobinę masę. Następnie wrzucamy masę do wrzątku. Kluski gotujemy ok. 2 minuty i wykładamy na płaski talerz, tak by się nie posklejały. Posypujemy cukrem i cynamonem, podajemy polane jogurtem. Smacznego.

Obraz

Z czym je podawać?

Jeśli nie lubicie zwykłych i tradycyjnych rozwiązań takich jak cynamon, jogurt, cukier czy bułka tarta, mamy świetną alternatywę. Warto skusić się na zrobienie poniższego sosu. Będzie idealnie pasować do klusek.

Składniki:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

W rondelku umieść śmietankę 30%, masło i cukier waniliowy. Całość mieszaj, aż zgęstnieje. Gorącym sosem możesz polać przygotowane kluski leniwe. Taki waniliowy sos smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepły.

Jeśli jesteś fanem dań na bazie mąki, to mamy 5 sposobów na pierogi. W filmie na naszym kanale YouTube przedstawiamy wszystko krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także