Kolendra smakuje Ci mydłem? Wiemy dlaczego, niektórzy mogą poczuć się wyjątkowo

Kolendra jest doskonale znanym na całym świecie ziołem, chociaż jej smak wywołuje ogromne emocje. Niektórzy twierdzą bowiem, że wyczuwają w niej posmak mydła czy płynu do naczyń. Dlaczego tak jest? Okazuje się, że odpowiedź tkwi w naszych genach.

Kolendra

Kolendra-Pyszności; Foto: Canva

Kolendra smakuje jak mydło

W mediach społecznościowych istnieją grupy, które zrzeszają przeciwników tego zioła. Przeciwnicy kolendry określają ją jako coś okropnego, czasami posługując się określeniem, że smakuje jak płyn do mycia naczyń czy mydło. Skąd tak drastyczne poróżnienie? Okazuje się, że za odbiór tych wrażeń mogą odpowiadać nasze geny. W zielonej naci znajdziemy cos takiego jak nasycone aldehydy i to właśnie one części smakują mydłem. 

Niektórzy posiadają wersję genu, który nie pozwala cieszyć się kolendrą. Warto zaznaczyć, że jest to mniejszość ogólnej populacji, dlatego ludzie wyczuwający w tym ziole mydło, mogą poczuć się wyjątkowo. 

Nasiona kolendry

Kolendra-Pyszności; Foto: Canva

Kolendra w kuchni

Wszystkie części kolendry są jadalne, natomiast najczęściej w potrawach wykorzystujemy jej liście. Kuchnia bliskowschodnia i azjatycka obfituje w kolendrę. Nie tylko w jej liście, ale również nasiona, które stanowią bazę wielu znanych przypraw takich jak curry czy grama masala. Dlatego tak doskonale pasuje do orientalnych zup i sosów. Idealnie łączy się ze strączkami, warzywami korzeniowymi i kapustnymi. Pasuje do dań meksykańskich i arabskich oraz wszelkiego rodzaju mięs. Oprócz wytrawnych połączeń kolendra znajdzie swoje zastosowanie w słodkich deserach. Liście kolendry możemy połączyć ze świeżymi owocami.

Kolendra

Kolendra-Pyszności; Foto: Canva

Właściwości kolendry

Kolendra to zioło obfitujące we flawonoidy, które mają ogromny potencjał antyoksydacyjny. Oprócz tych związków znajdziemy w kolendrze beta-karoten, witaminę C i A. Jeśli wzbogacimy swoją dietę w tę roślinę, możemy poprawić działanie naszej gospodarki glukozowo-insulinowej co może zapobiegać wystąpieniu cukrzycy typu II.

Olejek z kolendry również wykazuje wiele cennych właściwości. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Działanie przeciwgrzybicze wykazano w przypadku gatunku Candida albicans. Wspomaga także leczenie nerwobóli czy pomaga przy zakażeniach pasożytniczym. Jak widać, ma ogromne spektrum możliwości.

Jeśli masz możliwość wyhodowania roślinek w swoim mieszkaniu, postaw na kolendrę. Jest prosta w uprawie i ma mnóstwo właściwości. Dodatkowo przygotujesz z nią pysznego łososia.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×