PrzepisKolorowe kluski śląskie biją rekordy popularności. To zasługa niezwykłych składników

Kolorowe kluski śląskie biją rekordy popularności. To zasługa niezwykłych składników

Kolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva, screen z youtube.com https://www.youtube.com/watch?v=EarvrZOzLmU oraz z https://www.youtube.com/watch?v=8aTaXwIimVM&t=373s
Kolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva, screen z youtube.com https://www.youtube.com/watch?v=EarvrZOzLmU oraz z https://www.youtube.com/watch?v=8aTaXwIimVM&t=373s
18.10.2022 17:29

Nie od dziś wiadomo, że je się również oczami. Kolorowe kluski leniwe będą cieszyły więc nie tylko nasze żołądki - również zmysł wzroku zostanie zaspokojony. I spokojnie - nie użyjemy do nich nawet grama sztucznych barwników. Wszystko odbędzie się za pomocą darów natury!

Kolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva
Kolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva

Kluski, czy też pierogi leniwe zaliczane są do legumin. Jest to nazwa, która odnosi się do mącznych lub jajecznych potraw przyrządzanych na słodko w ramach - uwaga - deseru. Dopiero od czasu PRL-u leguminy nabrały w Polsce innego, obiadowego charakteru.

Ale może nie była to wcale, jak mówi powszechna wiedza, kwestia trudnej sytuacji ekonomicznej Polaków? Może po prostu w pewnym momencie życia przychodzi taki moment, kiedy na obiad jemy naprawdę to, na co mamy ochotę? Niezależnie od encyklopedycznych definicji!

My jesteśmy za. Oto przepis.

Kolorowe kluski leniwe

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • szklanka mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z buraka
  • 2 łyżki zielonej herbaty matcha
  • pół łyżeczki kurkumy (lub 2 łyżki purée z dyni, gdybyście akurat takie mieli)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • skórka z pomarańczy
  • listki mięty
  • kilka malin i borówek

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieć, dodaj jajko, mąkę i cukier trzcinowy. Użyj dłoni do rozrobienia tego na jednolitą masę. Następnie podziel ciasto na trzy równe części.

Zafarbuj części ciasta kolejno sokiem z buraka, zieloną herbatą i kurkumą. Po dodaniu naturalnego barwnika ugniataj, aż każdy kawałek ciasta nabierze swojego koloru. Jeśli masa za bardzo przylega ci do dłoni, podsyp ją mąką, jednak postaraj się nie przesadzić z jej ilością.

Teraz będziesz formować kluski. Posyp mąką stolnicę (jeśli jej nie masz, dobrze sprawdzi się również mata silikonowa) i wyłóż na nią kawałki ciasta. Uformuj z nich podłużne wałeczki, po czym pokrój na części.

Kolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva
Kolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva

W garnku zagotuj osoloną wodę. Kluski wrzuć do środka i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Powinno się to stać po około 3 minutach. To znak, że twoje kolorowe kluski leniwe są już gotowe. Wyjmij je łyżką cedzakową.

Przed podaniem polej je miodem, posyp startą skórką pomarańczy i udekoruj je borówkami i malinami oraz listkami mięty. Jeśli wolisz podanie wytrawne, możesz, zamiast tego obsypać je startym serem żółtym. Obie wersje będą przepyszne!

A może inne słodkości na obiad? Sprawdź ten przepis na japońskie puszyste naleśniki z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także