To ciasto jest tak spektakularne, że Twoi goście będą wyrywać je sobie z rąk! Coś genialnego!

Dzięki temu przepisowi wyczarujesz coś naprawdę twórczego, Twoje dzieci będą po prostu zachwycone efektem końcowym.

Zobacz, jak zrobić ciasto we wszystkich kolorach tęczy. Uczta dla oczu i podniebienia!

Potrzebujesz:

– zestaw barwników spożywczych (kolory wybierz wedle uznania)

– 12 worków (rożków) do wyciskania

– tortownicę o średnicy około 20 cm

Na ciasto:

– 400 g mąki

– 400 g cukru

– 4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– 175 g masła

– 350 ml mleka

– 1 opakowanie cukru wanilinowego

– 2 jajka

Na krem:

– 300 g masła

– 500 g cukru pudru

– 1 opakowanie cukru wanilinowego

– 100 ml mleka

Zarówno ciasto jak i krem przyrządzamy bez zbędnych fanaberii dokładnie mieszając wszystkie składniki. Klasyczny sposób, który zna każdy z nas.

1

Następnie dzielimy ciasto na 6 części, z czego 3 mają być czyste, 1 część będzie czarna, a z pozostałych 2 części robimy 4 mniejsze i zabarwiamy na różne kolory.

2

Do tortownicy włóż niezafarbowany kawałek ciasta. Najlepiej, aby była to cienka warstwa, równomiernie rozprowadzona łopatką.

3

Następnie za pomocą ciasta zafarbowanego na czarno i umieszczonego w rożku robimy okręgi, zmniejszające się do środka.

4

Później użyj koloru. Staraj się nakładać go na czarne linie (taki zabieg wykonaj dwa razy na jednym okręgu).

5

Czarny kolor powinien być niewidoczny.

6

Gdy skończysz z kolorowymi okręgami, nałóż na nie czarne ciasto.

7

Wszystkie przerwy, które powstały między liniami należy wypełnić czystą masą, aż do zakrycia ciasta w całości, po czym włóż je na 20 minut do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Nie zapomnij wykonać kolorowej czynności jeszcze dwa razy, aby tortownica była dobrze wypełniona. Pozostałe części także należy upiec.

8

Gdy ciasto jest już gotowe i nie jest takie gorące, weź ostry nóż i przetnij je na 3 równe części. Pomiędzy włóż przygotowany wcześniej krem. Zetnij górę osobnych mini ciast, aby lepiej trzymały się jedno na drugim.

9

Teraz wybranym przez siebie kolorem zaznacz podstawę ciasta (dwa piętra). Najwygodniej skorzystać z obrotowego talerza. Zacznij oczywiście od samej podstawy i umieść na niej drugą warstwę w tym samym kolorze.

10

Zmieniaj kolory. Wszystko zależy od twojej kreatywności.

11

Za pomocą szpatułki wyrównaj boki i górę ciasta.

12

Na samej górze i po bokach dodaj cętki/chmurki w kolorze czarnym. Włóż ciasto do lodówki.

13

Środek wygląda po prostu rewelacyjnie!

14


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×