PoradyWyrzucasz w błoto niemałe pieniądze. Końcówki szparagów są jadalne

Wyrzucasz w błoto niemałe pieniądze. Końcówki szparagów są jadalne

Końcówki szparagów również mają swoje zastosowanie w kuchni - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Końcówki szparagów również mają swoje zastosowanie w kuchni - Pyszności; Fot. Adobe Stock
23.05.2023 16:42, aktualizacja: 15.09.2023 12:34

Końcówki szparagów to godny uwagi produkt! Nie warto go wyrzucać - mimo że ogonek jest nieco twardszy, nie ustępuje wartościom smakowym i zdrowotnym pozostałym częściom warzywa. Zupy, sosy, wywary - przepisów na wykorzystanie końcówek szparagów jest mnóstwo. Zainspirujcie się naszymi pomysłami.

Zazwyczaj, przyrządzając szparagi, pozbywamy się ich końcówek. Są twardsze od pozostałej części warzywa, więc próba ugotowania całego szparaga zakończyłaby się tym, że z jednej strony zacząłby się rozgotowany rozpadać, a końcówka nadal pozostałaby bardzo twarda. Lepiej więc odłamać ją, ale pod żadnym pozorem nie wyrzucać! Ogonki szparagów, choć łykowate, zachowują wartości smakowe i zdrowotne. Sprawdźcie przepisy na wykorzystanie końcówek szparagów.

Przepis na końcówki szparagów - aromatyczna zupa

Wywar zrobiony z końcówek szparagów wykorzystaj do aromatyzowania innych potraw. Będzie świetną bazą pod zupę jarzynową, krupnik czy koperkową. Sprawdzi się również do gotowania ryżu czy makaronu. Końcówki zaś mogą stać się świetnym składnikiem aksamitnej zupy krem.

Zagotuj (w około 1 litrze wody) ogonki pęczka szparagów z jednym średnim batatem i 150 gramami mrożonego groszku. Kiedy warzywa zmiękną, dopraw je solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny oraz dodaj świeżą bazylię. Zblenduj całość (opcjonalnie możesz przetrzeć krem przez sitko). Taka zupa będzie doskonale smakować, jeśli dodasz do niej pieczony czosnek.

Szparagi - Pyszności
Szparagi - Pyszności

Przepis na serowo-ziołowy sos z końcówek szparagów

Składniki:

  • 500 g końcówek ze szparagów
  • 1,5 l wody
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 g masła
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • mały pęczek koperku i pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzane masło. Kiedy zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż całość.
  2. Następnie dodaj końców szparagów, zalej całość wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż szparagi będą miękkie.
  3. Zblenduj całość na gładko, dodaj śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Zagotuj.
  4. Na koniec wmieszaj drobno posiekane zioła i przy podaniu dodaj starty parmezan.

Sałatka z końcówek szparagów z ziemniakami i rzodkiewką

To pomysł na wykorzystanie zarówno końcówek szparagów, jak i np. ziemniaków z obiadu ugotowanych w całości. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się młode szparagi lub takie, których końcówki nie są bardzo twarde, ponieważ wylądują w sałatce nieugotowane. Co ciekawe, surowe szparagi smakują jak świeży zielony groszek. Do przygotowania wiosennej sałatki potrzebujesz pęczka końcówek szparagów, 3 ziemniaki, 3 rzodkiewki, 2 kiszone ogórki i 1 cebulkę dymkę.

Końcówki szparagów, rzodkiewki i ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki, a ugotowane i ostudzone ziemniaki w kostkę. Drobno posiekaj cebulkę i dodaj ją do warzyw, wymieszaj całość. Tak skomponowana sałatka będzie dobrze współgrać zarówno z sosem winegret, jak i nieco cięższym - majonezowym bądź stworzonym na bazie jogurtu naturalnego. Danie to można zaserwować np. do dań z grilla.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także