PrzepisAnna Lewandowska robi niezwykłe kopytka. Poza ziemniakami dodaje do nich jeszcze jedno warzywo

Anna Lewandowska robi niezwykłe kopytka. Poza ziemniakami dodaje do nich jeszcze jedno warzywo

Kopytka Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto: Canva, Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=CEOb50w8OcM
Kopytka Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto: Canva, Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=CEOb50w8OcM
Paulina
27.09.2022 15:34

Sezon jesienny obfituje w pyszne owoce i warzywa. Jednym z warzyw, które najbardziej nam się kojarzy z tym okresem, jest dynia. Piękna, pomarańczowa i pełna wartości odżywczych może nadać charakteru naszym daniom. Nie każdy z nas wie, że możemy dodać dynię do różnych potraw, takich jak poniższe. Zdradzamy przepis na kopytka Anny Lewandowskiej.

Dynia to warzywo, które ma wiele właściwości. Ma ona działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Cały miąższ z dyni zawiera dużą ilość beta-karotenu, który obniża ryzyko zachorowania na poważne choroby. To jesienne warzywo, także może dodać naszej potrawie wyrazistego, pomarańczowego koloru. Dlatego więc zachęcamy do przemycenia go w swoich potrawach. Przygotowaliśmy jeden z przepisów, do którego warto zajrzeć i  przetestować go w swojej kuchni.

Kopytka Anny Lewandowskiej z dodatkiem dyni

Kopytka - Pyszności; Foto: Canva
Kopytka - Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 300 g dyniowego purée
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania:

Na początek podsmaż purée z dyni na patelni, aby wydobyło się z niego jak najwięcej wody. Do miski dodaj ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Następnie dodaj przestudzone purée, jajko i przesianą mąkę. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Na oprószoną mąką desce uformuj wałeczki i pokrój je pod skosem, aby powstały kopytka. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kopytka. Gotuje je przez około 3 minuty, aż wypłyną. Nasze danie jest gotowe. Smacznego!

Gotowe danie - Pyszności
Gotowe danie - Pyszności

Z czym podawać kopytka?

Te pyszne domowe kluseczki możemy jeść w różnych wersjach. Na słodko i wytrawnie! Danie serwujemy często z podsmażoną cebulką i masłem i tak smakują obłędnie. Inni uwielbiają, jak kopytka pływają w pysznym sosie. Mogą być podane z sosem grzybowym, pomidorowym czy śmietanowym. Poza tym te kultowe kluski ziemniaczane świetnie smakują w towarzystwie duszonego lub pieczonego mięsa wieprzowego, lub drobiowego.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kolorowe kopytka krok po kroku. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda. Aby ją zrobić, wystarczy przygotować tylko kilka składników. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także