Kopytka będą mięciutkie jak chmurka, jeśli dodasz do nich ten niebanalny składnik

Kopytka z kaszą manną

Kopytka z kaszą manną - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=q6VNfk0ZM2c

Kopytka są uwielbiane w całym naszym kraju. Można je podać z najróżniejszymi dodatkami, dlatego praktycznie każdy może zajadać się nimi ze smakiem. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a zwykły posiłek zapamięta się na długo. Aby kopytka były jeszcze delikatniejsze i dosłownie rozpływały się w ustach, należy wrzucić do nich 1 niebanalny produkt. 

Kopytka robi się w większości domów tak samo, z mąki, ziemniaków oraz jajek. Istnieje jednak prosty patent, aby znacznie podkręcić ich smak, a także sprawić, że będą mięciutkie jak chmurka. Mowa o zwykłej kaszy manny. Już dwie łyżki kaszy kolosalnie wpływają na fakturę kopytek, przez co wybitnie smakują z sosami czy ze zwykłymi skwarkami. 

ziołowe pieczone kopytka

Robienie kopytek – Pyszności

Przed zabraniem się za mieszanie składników upewnij się, że ziemniaki nie są już gorące po ugotowaniu. W innym wypadku ich wysoka temperatura ugotuje jajka i danie zwyczajnie nie wyjdzie. Niektórzy wykorzystują do kopytek ziemniaki z wczoraj, aby zminimalizować marnowanie żywności.

Przepis na kopytka z kaszą manną

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i obrania ich ze skórki. Jeśli w kartoflach znajdziesz jakieś przebarwienia, również je odetnij. Nastaw wodę w garnku, dobrze ją posól i wrzuć do niej oczyszczone pyrki. Gotuj je do całkowitej miękkości, co sprawdzisz, wbijając w nie widelec — jeśli wchodzi gładko, są gotowe. 

Odcedź ziemniaki i przerzuć je ponownie do gorącego garnka. Dzięki temu odparujesz pozostałą na nich resztę wody. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do miski i odstaw je do pełnego ostudzenia.

Kopytka z kaszą manną

Kopytka z kaszą manną – Pyszności; Foto: Canva

Do zimnego purée wbij jajko, wsyp kaszę manną, mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Wyrób jednolite ciasto i przełóż je na stolnicę podsypaną mąką. Uformuj z niego wałek i pokrój ostrym nożem na pojedyncze kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami, podsmażoną cebulką czy gęstym pieczeniowym sosem z mięsem. Smacznego.

Jeśli kopytka z kaszą manną Ci nie wystarczają, możesz sięgnąć po nasz przepis na kolorową wersję tego dania. Film znajdziesz na naszym kanale na YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×