PrzepisMięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. To jeden z najlepszych

Mięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. To jeden z najlepszych

Kotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva
Kotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva
09.01.2023 08:00, aktualizacja: 09.01.2023 09:06

Jeśli tak samo jak my nie lubisz wyrzucać jedzenia do kosza, na pewno stanęłaś kiedyś przed wyzwaniem zagospodarowania drobiem po gotowaniu rosołu. Mamy dla ciebie coś w sam raz na takie sytuacje. Kotleciki z mięsa z rosołu to najlepsze, co możesz z niego przyrządzić.

Nie ma odpowiednio zrobionego rosołu bez użycia mięsa. Ale po pierwszym daniu pojawia się zaraz drugie, mięsne. Ten szkopuł sprawia, że niejednokrotnie drób z zupy najzwyczajniej w świecie nie zostaje nawet tknięty. Wyrzucać do kosza? Co to, to nie. Nawet tylko wspominając o tym niemądrym planie, przed oczami stają nam statystyki marnowania żywności na świecie.

Według informacji podanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, na świecie co roku marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności. Monstrualna suma 1 miliarda i 300 milionów ton przydatnego do spożycia jedzenia ląduje w koszu. Według wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli, za 60% wyrzucanej żywności w Polsce odpowiedzialne są, niestety, gospodarstwa domowe.

Kotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva
Kotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Powiedz więc "stop" takiej praktyce i nie dokładaj do tych statystyk mięsa ze swojego rosołu. Przyrządź to danie! Oto przepis:

Kotleciki z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 200 g mięsa z rosołu
  • 1 ugotowana marchewka - może być również z rosołu
  • 50 g puree z pieczonej dyni
  • 50 ml bulionu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva
Kotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Jeśli nie posiadasz puree z dyni, możesz je szybko przyrządzić: pokrój dynię razem ze skórą, pozbądź się pestek i piecz przez około 30 minut w rozgrzanym do 190 stopniu piekarniku. Po tym czasie ostudź dynię, wybierz miąższ i zblenduj go. Polecamy później pomrozić takie puree niewielkimi porcjami - często się przydaje.

Mięso oddziel od kości i drobno posiekaj. Bułkę tartą i suszony len zalej gorącym bulionem. Marchewkę z rosołu rozdrobnij widelcem.

Następnie połącz te składniki z posiekaną natką pietruszki, jajkiem, mąką, puree z dyni i przyprawami. Wyrób masę, a później uformuj z niego kotlety. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Kotleciki z mięsa z rosołu są pyszne, ale może szukasz też innych inspiracji obiadowych? Jeśli tak, rzuć okiem na ten film z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także