Najbardziej klasyczne kotlety de volaille. Zero udziwnień, a smakują najlepiej na świecie

Kotlet de volaille - Pyszności; Foto Canva.com

Kotlet de volaille to doskonały przykład dania, które idealnie sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i podczas wizyty gości. To nic innego jak filety z kurczaka nadziewane masłem i koperkiem. Czy wiesz, jak przygotować to danie, według tradycyjnej receptury?

Klasyczny kotlet de volaille – danie, które rozpływa się w ustach

Dlaczego tak bardzo lubimy dewolaje? Na pewno z tego powodu, że jest to nieco inna, ale z drugiej strony wyjątkowa propozycja przyrządzenia fileta z piersi kurczaka. Same kotlety prezentują się bardzo okazale na talerzu, a cały urok tkwi w roztopionym maśle, które po przekrojeniu dewolaja wypływa z kotleta. Kotlet de volaille stanowi również świetną alternatywę na pyszny i pożywny obiad. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji skosztować tego wyjątkowego dania, to czas najwyższy, by nadrobić wszelkie zaległości. To danie Was nie zawiedzie.

kotlet de volaille z ziemniaczanym chrustem

De volaille – Pyszności

Jak przygotować kotlet de volaille?

Przepisy, które można znaleźć w różnych źródłach, podpowiadają nam, że dewolaje można nadziewać różnymi składnikami. Najlepsza jest jednak ta klasyczna wersja. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam tę recepturę, dzięki której przygotujecie naprawdę smaczny obiad.

Składniki:

  • kostka miękkiego masła
  • około 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka koperku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Możemy Wam zagwarantować, że kotlet de volaille to przykład dania, które zachwyci absolutnie każdego. Rozpoczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia na 3 części filetów z kurczaka. Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, aby nabrało odpowiedniego smaku. W tym czasie kostkę masła dzielimy na 9 równych części, a koperek myjemy i drobno siekamy. Rozbite filety wyjmujemy z lodówki i kładziemy na nie kawałek masła i posypujemy odrobiną koperku.

kotlet de volaille z ziemniaczanym chrustem

De volaille – Pyszności

Teraz, mięso zawijamy w roladki. Pamiętaj, by masło było ukryte w mięsie. Kotlet de volaille panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy kotlety na lekko głębokim rozgrzanym tłuszczu. Należy je smażyć z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor panierki. Na samym końcu dobrze będzie odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!

A na deser przygotuj wafle z masą mleczno-kakaową. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×