PrzepisRewolucyjny kotlet schabowy bez jajka, panierowany w majonezie

Rewolucyjny kotlet schabowy bez jajka, panierowany w majonezie

Rewolucyjny kotlet schabowy bez jajka, panierowany w majonezie. - Pyszności; Foto: Canva.com
Rewolucyjny kotlet schabowy bez jajka, panierowany w majonezie. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
08.08.2022 13:18

Czy kotlet schabowy może równie dobrze smakować bez użycia jajka? Okazuje się, że tak! Wystarczy, że dodasz niewielką ilość majonezu. Jeśli masz ochotę na to kultowe danie panierowane w nieco innym stylu - poniżej podajemy jak je wykonać. 

Kotlet schabowy bez jajka

Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Wielu fanów schabowego przygotowuje to pyszne danie na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Ta popularna potrawa jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo prosta w wykonaniu. Przed smażeniem mięsa, często obtaczamy go w mące, a następnie moczymy w jajku. Na końcu obtaczamy je w bułce tartej.

Okazuje się, że nie zawsze potrzebujemy jajka, aby uzyskać pysznego kotleta z chrupiącą panierką. Świetnie zastąpi go majonez! Składnik ten stanowi z mięsem wspaniałe połączenie. Nie tylko wzbogaci jego smak, ale również nada mu kruchości. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie bez dodatku jajka.

Przepis na kotleta schabowego

Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Składniki:

  • około 700 g schabu bez kości
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Ostrym nożem pokrój mięso na około 5 - 6 plasterków. Następnie każdy plaster rozbij tłuczkiem na desce. Polecamy uprzednio przykryć go folią do żywności. Dzięki temu kawałki mięsa nie będą rozpryskiwać się na boki. Na końcu osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego.

Do szerokiego naczynia dodaj majonez, posiekany koperek, sok z cytryny oraz pieprz. Całość wymieszaj dokładnie, aby powstała jednolita masa. Następnie tak przygotowaną marynatą smaruj z obu stron plastry mięsa.

Pokryte marynatą mięso włóż do naczynia. Następnie przykryj je folią do żywności i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki. W oddzielnym naczyniu, zmieszaj bułkę tartą z solą.

W kolejnym kroku obtaczaj plastry mięsa w bułce tartej z solą. Kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej smaż je na średnim ogniu. Dzięki temu wyjdą idealnie. Gotowe danie podawaj z gotowanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Kotlet schabowy bez jajka wychodzi fenomenalnie!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także