PrzepisKotlet "Weselny przysmak" to hit każdej imprezy. Goście go pokochają

Kotlet "Weselny przysmak" to hit każdej imprezy. Goście go pokochają

Kotlet Weselny Przysmak-Pyszności
Kotlet Weselny Przysmak-Pyszności
Ewa
07.12.2022 11:40, aktualizacja: 12.12.2022 12:01

Chrupiący kotlet "weselny przysmak" to hit, który sprawdzi się nie tylko na weselu. Mięso skrywa kolorowe dodatki, które urozmaicają smak kotleta.

Przepis na kotlety inaczej

Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne kotlety i szukasz małej odmiany, to sięgnij po ten weselny przysmak. Często gości właśnie na ślubnych przyjęciach jako drugie danie po rosole. Przygotowanie go nie jest wcale skomplikowane- między warstwami mięsa ukrywamy paprykę, pieczarki, wędzony boczek i ser. Dzięki temu po przekrojeniu widzimy piękne i pyszne warstwy. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub ciepła przystawka podczas imprezy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Kotlet "Weselny przysmak"

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • sól/pieprz
  • 2-3 korniszony
  • 4 marynowane pieczarki
  • 4 marynowane cebulki
  • 20 g boczku wędzonego
  • 40 g sera żółtego

Panierka:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. bułki tartej

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka podziel wzdłuż na dwie części i rozbij przy pomocy tłuczka. Rozbite mięso dopraw solą oraz pieprzem.

Przygotuj szaszłyki: na długi patyk nadziej kawałek ogórka konserwowego, żółtego sera, wędzonego boczku, marynowaną cebulkę i pieczarkę. Całość zakończ kawałkiem ogórka. Tak przygotowany szaszłyk owiń mięsem. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Następnie wysuń patyczek od szaszłyka. Przygotowaną roladkę zanurz po kolei w mące, rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej. Obtocz je w ten sposób dwukrotnie. Opanierowane kotlety smaż na głębokim, gorącym oleju aż ładnie się zarumienią z każdej strony. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika kuchennego.

Usmażone kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na frytki i buraczki. Weselny obiad jest już gotowy. Serwuj od razu po usmażeniu- na gorąco smakuje zdecydowanie najlepiej.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także