PrzepisZetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone zamiast jajka. Kotlety nigdy nie były delikatniejsze i bardziej soczyste

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone zamiast jajka. Kotlety nigdy nie były delikatniejsze i bardziej soczyste

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone zamiast jajka. Kotlety nigdy nie były delikatniejsze - Pyszności; Foto: Canva.com
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone zamiast jajka. Kotlety nigdy nie były delikatniejsze - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
29.08.2022 10:38, aktualizacja: 29.08.2022 11:13

Kotlety mielone mogą równie dobrze wyjść bez użycia jajka. Zamiast tego składnika dodaj do masy mięsnej starte pieczarki. Wspaniale wzbogacą smak i aromat potrawy. Poza tym gotowe danie będzie rozpływać się w ustach. Jeśli masz ochotę na tę kultową potrawę w nieco innej wersji - poniżej tłumaczymy jak ją wykonać.

Kultowe danie z pieczarkami

Pieczarki - Pyszności; Foto: Canva.com
Pieczarki - Pyszności; Foto: Canva.com

Kolety mielone bez jajka odznaczają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Wynika to z obecności pieczarek, które wraz z mięsem stanowią fantastyczne połączenie. Aby wykonać to pyszne danie, polecamy uprzednio przygotować dobrej jakości mięso. Najlepiej, jeśli zmielimy je samemu w maszynce. Dzięki temu potrawa wyjdzie rewelacyjnie!

Przepis na kotlety mielone bez jajka

Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

500 g mielonego mięsa

5 pieczarek

cebula

4 łyżki bułki tartej

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Na początku zetrzyj na tarce pieczarki oraz cebulę. Następnie przełóż składniki do dużej miski. Dodaj mięso mielone i wszystko dokładnie wymieszaj. W kolejnym kroku wsyp bułkę tartą i niewielką ilość wody. Całość dopraw solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wyrabiaj rękoma, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zależy ci na tym, aby gotowe danie było wyjątkowo delikatne, warto poświęcić trochę czasu na wyrabianie masy. Następnie formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Kotlety obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodaj niewielką ilość wody. Jeśli chcesz możesz dodać również kilka ziaren pieprzu oraz suszonego grzybka. Dzięki temu nadasz potrawie wyjątkowego smaku. Całość duś przez około 30 - 45 minut.

Kotlety mielone bez jajka serwujemy z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Potrawa tworzy wspaniałe połączenie z dodatkiem mizerii, czy zasmażanych buraczków.  Poza tym kotlety polecamy polać powstałym podczas duszenia sosem. Dzięki temu podkreślimy wspaniały, grzybowy smak potrawy.

Jeśli masz ochotę na inną potrawę z mięsem mielonym w roli głównej - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i szpinakiem krok po kroku. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także