Zawsze moczę w nim bułkę do kotletów, za każdym razem stają się soczyste jak marzenie

Uwielbiamy kotlety mielone. W naszych domach goszczą bardzo często, a receptury na to danie przekazywane są z pokolenia na pokolenia. W każdy przepisie na kotleta mielonego znajdziemy bułkę. Kotlety mielone bez bułki to nie kotlety i każda dobra gospodyni o tym wie. To właśnie ten składnik nadaje soczystości. W czym należy ją moczyć bułkę, aby danie wyszło soczyste i zachwyciło nasze kubki smakowe? Zdradzamy!

kotlety mielone

Kotlety mielone – Pyszności; Foto: Canva.com

Moczenie bułki w mleku czy w wodzie?

Mamy różne sposoby na przygotowanie mięsa. Natomiast to, jak i w czym powinna namoczona być bułka nie może podlegać dyskusji, jeśli chcemy by, kotlety wyszły soczyste i smaczne. Bułka powinna wylądować w misce z mlekiem. To właśnie ten dodatek sprawi, że kotlety będą mokre w środku, ale na pewno się nam nie rozpadną podczas pieczenia.

Oprócz tego mleko dobrze neutralizuje nieprzyjemny zapach wieprzowiny, który wydziela się podczas smażenia. Więc oprócz smaku, zachowujemy również pyszny zapach potrawy. Mleko będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż woda. Oprócz namoczenia bułki, w przygotowaniu tych kotletów jest jeszcze kilka innych ważnych kwestii.

Mięso mielone – Pyszności

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Tradycyjne kotlety mielone robimy z mięsa wieprzowego. To właśnie ono będzie najlepszym wyborem. Sprawdzi się łopatka wieprzowa lub szynka. Możemy też wybrać nieco chudszy rodzaj mięsa. Do takich zaliczamy indyka lub kurczaka. Wybór takiego rodzaju może jednak spowodować, że kotlety będą nico twarde i suche, ale zdecydowanie zdrowsze. Warto wybierać mięso jak najwyższej jakości z małymi przerostami tłuszczu, co sprawi, że kotlety na pewno będą soczyste.

kotlety mielone

Smażenie kotletów – Pyszności; Foto: Canva.com

Przygotowanie mielonych

Wiemy, jakie mięso wybrać, wiemy też, w czym namoczyć bułkę, a co z resztą składników i sposobem przygotowanie? Tutaj warto zwrócić uwagę na proces smażenia. Bardzo często kotlety lądują na patelni ze zbyt małą ilością tłuszczu lub w drugą stronę. Za duży ogień też nie będzie dla nich korzystny. Kotlety spalą się na zewnątrz, a w środku będą surowe.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ślimakowe gołąbki na obiad krok po kroku. Są przepyszne!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×