PrzepisKotlety mielone do słoika. Będą dobre nawet przez kilka tygodni

Kotlety mielone do słoika. Będą dobre nawet przez kilka tygodni

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
11.01.2023 10:48

Czy mówiąc o jedzeniu, które może stać tygodniami, mamy na myśli tylko suche produkty typu kasza czy ryż? A może chodzi o zupki chińskie i inne wytwory, których odporność na czas dyktowana jest ostrą chemią? Nie! Poznaj przepis na mielone do słoika, które wytrzymają naprawdę szmat czasu.

Na pewno nieraz, kiedy wyjeżdżałeś na wakacje i nie byłeś przekonany co do ciągłego stołowania się "na mieście", zastanawiałeś się nad zabraniem ze sobą ugotowanych już posiłków. Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny w górach czy letnie "ekscesy" restauracyjne nad morzem, jest to naprawdę niezły pomysł.

Albo inaczej. Być może masz natłok pracy i obowiązków, a kiedy już znajdziesz czas na pomyszkowanie w kuchni, chciałbyś ugotować od razu coś na zapas. Zupełnie to rozumiemy. A skoro istnieje taka możliwość i genialny sposób na długoterminowe mielone, to po prostu musisz poznać ten przepis. Spiżarnia - od tego momentu to słowo zacznie kojarzyć się inaczej. Lepiej. I... smaczniej.

Mielone - Pyszności; foto: Canva
Mielone - Pyszności; foto: Canva

Nie będziemy dłużej trzymać cię w niepewności. Oto przepis.

Mielone do słoika

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • jajko
  • mleko do namoczenia bułek
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia i zalania kotletów

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości smalcu. Kajzerkę namocz w mleku, a następnie odciśnij.

mielone do słoika - Pyszności; foto: Canva
mielone do słoika - Pyszności; foto: Canva

Mięso zmieszaj z podsmażoną cebulą, bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj z masy kotlety. Następnie panieruj je w bułce tartej.

Kotlety usmaż z obu stron na smalcu. Pamiętaj o najważniejszych zasadach dotyczących smażenia mielonych. Wrzuć je dopiero na rozgrzany już tłuszcz i nie kładź ich w zbyt dużej ilości na patelni - grozi to utratą temperatury oleju.

Słoiki umyj i wyparz. Kiedy kotlety będą już usmażone, przełóż je do słoików i zalej roztopionym smalcem. Zakręć nakrętkę i dwukrotnie pasteryzuj - po 30 minut.

A jeśli szukasz innych pomysłów na obiad, obejrzyj ten film z naszego kanału na YouTube, z przepisem na udka z kurczaka pieczone na kapuście.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także