PrzepisWyraziste kotlety mielone po grecku z sekretnym składnikiem. Długo nie zapomnisz ich smaku

Wyraziste kotlety mielone po grecku z sekretnym składnikiem. Długo nie zapomnisz ich smaku

Wyraziste kotlety mielone po grecku z sekretnym składnikiem. Długo nie zapomnisz ich smaku
Paulina
28.07.2022 16:10, aktualizacja: 11.04.2023 17:25

Dziś czas na polskiego kotleta mielonego w greckim wydaniu. Czyli z dodatkiem sera feta. Dodatek tego składnika sprawi, że kotlety będą rozpływać się w ustach. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zachwyci domowników. Sprawdź jak je wykonać kotlety mielone po grecku i poczęstuj nimi całą swoją rodzinę!

Jeśli zastanawiasz się nad nowym przepisem do wypróbowania – to zacznij od kotletów mielonych po grecku. Potrawa jest z wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta. Poza tym dodatek sera oraz przypraw nadaje kotletom wyjątkowego aromatu i smaku. To danie to rozkosz dla podniebienia.

Składniki na polsko-greckie kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko - rozmiar L
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 średnia biała cebula
  • 4 łyżki mleka lub napoju roślinnego (do namoczenia bułki)
  • 200 g sera feta
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • Olej rzepakowy do smażenia
Prawdziwy grecki ser feta- Pyszności/canva
Prawdziwy grecki ser feta- Pyszności/canva

Sposób przygotowania kotletów:

Bułkę namocz w mleku i pozostaw na około 15 minut, tak by dobrze zmiękła. Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania. Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając.

Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Następnie rozpłaszczamy i umieszczamy w nich kawałek sera feta. Potem zamykamy. Obtaczamy kulki w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. Czas smażenia to około 3-4 minuty z każdej strony. Najlepiej do smażenia wybrać olej rzepakowy, jest uniwersalny w smaku i świetnie sprawdzi się w tym daniu.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w trochę innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także