PrzepisKotlety mielone z nadzieniem to rewolucja. Jedno małe warzywo zupełnie je odmienia

Kotlety mielone z nadzieniem to rewolucja. Jedno małe warzywo zupełnie je odmienia

Kotlety mielone z brukselką - Pyszności; Foto Canva.com
Kotlety mielone z brukselką - Pyszności; Foto Canva.com
04.12.2022 10:04

Lubisz kotlety mielone, ale chcesz je przygotować w nieco inny niż tradycyjny sposób? Mamy na to rozwiązanie. Poznaj przepis na kotlety mielone z brukselką. To prawdziwa kulinarna rewolucja i pomysł na naprawdę smaczny obiad dla każdego.

Kotlety mielone z brukselką - alternatywa dla tradycyjnego przygotowania kotletów

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety mielone należą do kategorii ulubionych dań Polaków. Brukselka to z kolei jedno z warzyw, które nie do końca lubimy. Jak w związku z tym, połączyć to, co najlepsze z tym, co nie do końca lubiane? Efekt na pewno Was zaskoczy, bo to wydanie to nie tylko niepowtarzalny smak. Najważniejsze w tym wszystkim jest również to, że danie to jest proste w wykonaniu, dzięki czemu w parę chwil przygotujesz sycący i smaczny obiad dla całej Twojej rodziny. Już dziś wypróbuj przepis na kotlety mielone z brukselką.

Brukselka - Pyszności / Źródło: canva.com
Brukselka - Pyszności / Źródło: canva.com

Jak przygotować kotlety mielone z brukselką?

To bardzo proste! Wystarczy świeże, zmielone mięso, odrobina brukselki oraz wszystkie składniki, które stosujesz do tradycyjnych kotletów mielonych. Mięsny posiłek z warzywnym środkiem - brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepie! Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • 250 g brukselki
  • około 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • pół szklanki bułki tartej
  • jajko
  • łyżeczka pieprzu i soli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 4 liście mięty do ozdoby.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z brukselką to przepis na mięsno-warzywny obiad. Rozpoczynamy od przygotowania i oczyszczenia brukselki. Te większe należy przekroić na pół. Kolejny krok to przyprawienie mięsa pieprzem, solą, majerankiem. Następnie należy dodać jajko i dokładnie wymieszać całą masę na kotlety. Każdą brukselkę należy obkleić mięsem i uformować średniej wielkości kotlety. Teraz czas na panierowanie. Obtaczamy je w bułce tartej. Przystępujemy do smażenia - robimy to na rozgrzanym oleju, przez 4 minuty na każdej ze stron.

Jak odsmażyć kotlety mielone- Pyszności/ źródło: Canva
Jak odsmażyć kotlety mielone- Pyszności/ źródło: Canva

Nasze kotlety są już gotowe. Na sam koniec dekorujemy je liśćmi mięty. Nasze danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na spaghetti z klopsikami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także