Kotlety mielone z tajnym dodatkiem. W środku znajdziesz soczystą niespodziankę

Kotlety mielone

Kotlety mielone - Pyszności; Foto Canva i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=_9XfL9FKGds

Kotlety mielone z tajnym dodatkiem nie są zwykłą obiadową propozycją. Ich wyjątkowość polega nie na wrzuceniu nowego składnika do mięsnej masy, lecz na faszerowaniu kotletów. Dzięki temu stają się bardzo soczyste, aromatyczne, a każdy kęs jest prawdziwą bombą smaku. Z całą pewnością nikt nie będzie kręcił nosem na tak pyszny obiad. 

Kotlety mielone z tajnym dodatkiem wymagają od gotującego odrobinę więcej pracy, lecz dla tak wspaniałego efektu, warto poświęcić trochę czasu. W końcu nie zawsze mamy okazje najeść się do syta prawdziwym rarytasem, którego nie ma nawet w restauracjach.

jak zrobić kotlety mielone wskazówki

pixabay.com

Poniższe kotlety wyróżniają się farszem, na który składają się ser, cebula oraz pieczarki. Te proste składniki nadają całej potrawie intensywnego smaku, a także sprawiają, że mięso jest bardziej soczyste. Mielone możesz podać z ziemniakami czy kaszą gryczaną, a także swoją ulubioną surówką lub zwykłymi kiszonymi ogórkami. 

Przepis na kotlety mielone z tajnym dodatkiem

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g sera żółtego
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • czerstwa bułka
  • 100 ml mleka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej

Zacznij od zalania kajzerki mlekiem i namoczenia jej. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij ją na odrobinie oleju. Pieczarki oczyść, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj grzyby do cebuli i smaż, aż cała woda wyparuje z patelni, następnie odstaw do ostudzenia. 

Mięso włóż do miski, dodaj do niego jajko, odciśniętą z płynu kajzerkę, posiekaną i umytą natkę pietruszki, majeranek, sól oraz pieprz. Bardzo dobrze wymieszaj masę dłońmi, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. 

kotlety mielone

Kotlety mielone – Pyszności; Foto: Canva.com

Z niewielkich porcji mięsa zrób płaskie kotleciki, nałóż na nie porcje farszu i zawiń w kształt kotleta mielonego. Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż z każdej strony będą złociste i chrupiące. Po smażeniu przekładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

 

Kotlety mielone z farszem to za mało? Nie przejmuj się, mamy dla Ciebie więcej pysznych pomysłów. Na naszym kanale YouTube prezentujemy przepis na kotlety mielone bez bułki — zamiast niej, do mięsa dodaliśmy chałkę:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×