PrzepisLewandowska robi mielone w niezwykły sposób. Zapomnij o wieprzowinie i jajku, do środka wrzuca coś znacznie zdrowszego

Lewandowska robi mielone w niezwykły sposób. Zapomnij o wieprzowinie i jajku, do środka wrzuca coś znacznie zdrowszego

Lewandowska robi mielone w niezwykły sposób. Zapomnij o wieprzowinie i jajku, do środka wrzuca coś znacznie zdrowszego
Paulina
30.08.2022 15:43

Chyba każdy z nas lubi kotlety mielone. Być może macie przepis, który zachwyca całą waszą rodzinę i gości. Natomiast my dziś przychodzimy z bardzo nowatorskim przepisem na kotlety mielone od Anny Lewandowskiej. W swoim składzie mają buraka, dzięki któremu nabierają zupełnie innego charakteru. Lewandowska robi je z kilku składników.

Anna Lewandowska ponownie na swoim blogu podzieliła się przepisem na pyszne i puszyste kotlety z dodatkiem buraka. Dzięki niemu kotlety są niewiarygodnie smaczne. Zobacz ten przepis i dokładny sposób przygotowania tej potrawy, by przygotować ją na najbliższy obiad.

Kotlety mielone z burakiem od Anny Lewandowskiej

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 200 g ugotowanych buraków
  • 1 łyżka oliwy oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania: 

  • Przygotuj wszystkie składniki. Mięso mielone z indyka umieszczamy w misce. Buraki ścieramy na tarce i przyprawiamy je łyżką oliwy, soli oraz pieprzu. Łączymy je z mięsem i dokładnie mieszamy.
  • Formujemy kotlety mielone i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy je pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Nie dodajemy żadnej panierki ani jajka, nawet bez tych składników te kotlety wyjdą pyszne. Możemy podać je z ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.
Obraz

Właściwości buraka

Czy wiecie, że burak może chronić nas przed licznymi problemami zdrowotnymi? Okazuje się, że tak, ponieważ zawiera barwniki, oraz azotany, które mają właściwości utleniające. To wiąże się z pozytywnym wpływem na układ krążenia oraz układ immunologiczny.

Oprócz przeciwutleniaczy w jego skład wchodzą witaminy z grupy B, a te chronią nasze serce, układ nerwowy, oraz układ krwionośny. Warzywo to zawiera również potas oraz magnez, które obniżają ciśnienie krwi. Dodatkowo spożycie buraków powinny zwiększyć osoby z anemią, dlatego takie kotlety będą dla nich dobrym rozwiązaniem.

Skorzystają też sportowcy, którzy chcą zwiększyć swoją wydajność. Burak może solidnie wspomóc nasz organizm i dzięki temu ćwiczenia będą efektywniejsze. Dzieje się tak ze względu na dużą ilość azotanów, które zwiększają naszą wydolność tlenową.

Jeśli lubisz buraki, możesz przygotować nasz przepis na barszcz ukraiński:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także