PrzepisKotlety mielone z tartymi ziemniakami - soczysta i zdrowsza wersja klasyki

Kotlety mielone z tartymi ziemniakami - soczysta i zdrowsza wersja klasyki

Kotlety mielone z tartymi ziemniakami - soczysta i zdrowsza wersja klasyki
Paulina
05.07.2022 10:12

Przepis na kotlety mielone nie należy do tych trudnych, ale poznanie kilku ważnych trików jest konieczne, aby stworzyć kotlet mielony doskonały – chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku. Przedstawiamy dziś nietypowe kotlety mielone z tartymi ziemniakami, które cię wprost zachwycą. 

Czym byłaby nasza kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Podbija serca wielu ludzi, a dodatek różnych składników może nieco urozmaicić nam to danie. Jednym z takich dodatków będzie ziemniak, który sprawi, że kotlety będą bardzo puszyste.

Składniki na kotlety mielone z tartymi ziemniakami

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego /łopatka, karkówka, od szynki/
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki surowe
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • 1 jajko
  • bułka kajzerka
  • mleko
  • zielenina do wyboru – cebulka, czosnek, koperek, natka
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek
  • bułka tarta do panierowania
Obraz

Sposób przygotowanie kotletów mielonych:

Zmielone mięso wymieszaj dokładnie z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką kajzerką, następnie dodaj jajka i przyprawy oraz zeszkloną cebulę na patelni. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i nie odciskaj ich z wody. Następnie dodaj je do mięsnej masy. Zagnieć masę tak, aby wszystkie składniki były równomiernie połączone. Uformuj z masy kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni aż do złocistego koloru z każdej strony.

Możesz je również upiec- oto dokładne wskazówki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj olejem w spreju lub posmaruj pędzelkiem. Następnie ułóż kotlety na blaszce i wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza z funkcją pieczenia góra-dół. Piecz kotlety przez około 40 minut. Po czym włącz termoobieg i piecz jeszcze następne 10 minut, by ładnie się przyrumieniły.

Czemu warto dodać ziemniaki do kotletów?

Dzięki temu kotlety mielone wychodzą mięciutkie i wyjątkowo pulchne, ale także nie są zbyt suche, bo starte ziemniaki nadają im soczystości,  ale także nie są zbyt suche, bo starte ziemniaki nadają im soczystości.

Oprócz tego przepisu mamy dla Ciebie jeszcze jedne. Kotlety mielone z dodatkiem chałki!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także