PrzepisKotlety po angielsku wygrywają z polskimi prostotą. Nie trzeba do nich nawet panierki

Kotlety po angielsku wygrywają z polskimi prostotą. Nie trzeba do nich nawet panierki

Kotlety po angielsku - Pyszności; Foto: Canva
Kotlety po angielsku - Pyszności; Foto: Canva
Paulina
29.09.2022 14:06, aktualizacja: 19.10.2023 17:20

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z chrupiącą panierką tak jak nasze schabowe lub mielone. Nie tym razem, kotlety po angielsku nie mają takich dodatków, zaskakują natomiast smakiem i soczystym wnętrzem. Niewiarygodnie pyszne i proste w przygotowaniu. Zostawiamy wam przepis na to danie.

Kotlety te powstają na bazie mięsa, które wcześniej warto zamarynować przez całą noc. Dzięki temu potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. Gotowe danie wspaniale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki. Głównym składnikiem jest mięso, do takich kotletów najlepiej wybrać te z kością. Warto też poświęcić im trochę czasu i poczekać, aż przejdą aromatyczną marynatą. Dzięki temu będą bardzo soczyste i na pewno zaskoczą wszystkich naszych domowników. Przygotuj listę potrzebnych składników oraz zerknij na sposób przygotowania potrawy i przejdź do działania!

Niewiarygodne pyszne i proste kotlety po angielsku

Obraz

Składniki:

        
  • 4 kotlety schabowe najlepiej z kostką
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Obraz

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia tego dania. Zacznijmy od cebuli. Na sam początek pokrój drobno cebulę i umieść ją w misce. Przejdź do robienia marynaty. Dodaj oliwę, ketchup, sól i pieprz do wcześniej pokrojonej cebuli.

Teraz zajmiemy się mięsem. Warto wybrać w sklepie schab z kością, nada to naszej potrawie mocniejszego smaku. Kotlety lekko rozbij i nasmaruj przygotowaną pastą. Tak przygotowane kotlety odłóż do lodówki na około 2-3 godziny, najlepiej, aby stały nawet całą noc. Nie można pomijać tego kroku, inaczej mięso nie przejdzie aromatem marynaty.

Na rozgrzanej patelni smaż mięso po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Pamiętaj jednak, by je pilnować, bo szybko mogą się spalić. Soczyste kotlety są gotowe do zjedzenia. Podawaj je z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z korzeniowych lub zielonych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab hasselback z pomidorami krok po kroku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również wspaniale się prezentuje. Zachwyci wszystkich twoich gości!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także